Glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković danas je u Saboru reagirao na tvrdnje premijera Zorana Milanovića s izvanredne konferencije za novinare o izbjegličkoj krizi te istaknuo da je šokiran jer premijer nema plan kako riješiti ovu situaciju!

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/potpuni-raspad-vlada-nije-odradila-sv...

U nastavku donosimo objedinjeno izjave našeg zastupnika:

Premijer i dalje bez plana! 

Šokiran sam onim što sam vidio i čini mi se da u ovom trenutku Vladom upravlja potpuno izgubljen čovjek koji uopće ne vlada situacijom. Nije imao plan, a ni sada nema plan kako riješiti ovu situaciju! HDZ je tjednima upozoravao Vladu na ono što se sada događa. Danas mi se čini da je Milanović tek shvatio što se - u stvari - dogodilo. Ne nudi rješenje! Što je najopasnije, on i dalje govori da će propuštati ljude da i dalje ulaze u Hrvatsku!

Umjesto rješenja - prijetnje! 

Situacija je već sada kaotična, a Milanović se - umjesto da ponudi rješenje - obračunava, prijeti i optužuje. Neće biti rješenja bez dogovora sa susjednim zemljama. Milanović je danas u stvari rekao da misli na silu te ljude upućivati u susjedne zemlje, što ne sluti na dobro i situacija je očito složenija nego proteklih dana!

Zatvoriti čitavu granicu! 

Predlažem da se zatvori čitava granica sa Srbijom kao što to rade i ostale zemlje EU i one koje su u Schengenu. Te da se tamo pošalje vojska. Dakle, mi - kao i ostale zemlje članice EU - ne tražimo ništa revolucionarno ni drugačije. Trebamo štititi stabilnost i sigurnost. Hrvatska se ne može osloniti na druge. Od Vlade se pak očekuje da preuzme kontrolu situacije, jer bojim se da će - ako to ne napravi - situacija postajati sve gora i gora!

Ovo su izvanredne situacije! 

Postoje slučajevi koji su u drugim EU zemljama na snazi, nije jedina Mađarska zatvorila prolaz kroz svoju granicu. Postoje primjeri - Hrvatska bi se trebala ugledati na njih. Ako to ne učinimo, bojim se da ćemo u idućim danima doći u situaciju ozbiljne destabilizacije cijeloga društva. Hrvatska se ne treba držati Dublinskog sporazuma o tražiteljima azila. Ovo su izvanredne situacije - europske vrijednosti i sustav koji je godinama građen sada je doveden u pitanje. Ne možemo mi jedini slijediti pravila i zakone - ako ih se nitko drugi ne drži jer takvo ponašanje u prva dva dana dovelo nas je u situaciju u kojoj jesmo. Hrvatska je na neki način slijepo crijevo Europe!