Nakon sastanka s premijerom Shinzom Abeom, drugog dana službenog posjeta Japanu predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković pohodio je Parlament gdje se sastao s predsjednikom Zastupničkog doma Tadamorijem Oshimom, predsjednikom Gornjeg doma Chuichijem Dateom te s članovima Parlamentarne skupine prijateljstva s Republike Hrvatskom i njenim voditeljem - zastupnikom Nobuom Kishijem.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/gordan-jandrokovic-zapoceo-sluzbeni-p...

Visoka razina bilateralnih odnosa

Na sastanku s predsjednikom Zastupničkog doma Oshimom potvrđena je visoka razina političkih bilateralnih odnosa između Hrvatske i Japana te je istaknuta spremnost obiju strana za njihovim dodatnim osnaživanjem, posebno na parlamentarnoj razini.

Predsjednik Sabora Jandroković zahvalio je Oshimi na pozivu izrazivši zadovoljstvo što je posjet realiziran na početku novog carskog razdoblja Reiwe, što i simbolički znači novi momentum u razvoju prijateljskih odnosa između naših dviju država.

Izrazio je spremnost Hrvatskog sabora na produbljivanje parlamentarne suradnje na svim područjima od zajedničkog interesa, a posebno na redovite razmjene parlamentarnih posjeta, koje će zasigurno pridonijeti daljnjem međusobnom upoznavanju. U tom smislu, pozvao je i predsjednika Oshimu u uzvratni posjet Hrvatskoj.

Gospodarstvo & razvoj turizma

Razgovaralo se i o unapređenju gospodarske suradnje, a Jandroković je pozvao japanske ulagače na suradnju istaknuvši pozitivne primjere poslovanja Kali tune i Yazaka u Hrvatskoj. Govoreći o turizmu, sugovornici su zaključili kako bi uvođenje izravnih zračnih linija pridonijelo većoj turističkoj razmjeni.

Predsjednik Sabora Jandroković zaželio je uspjeh Japanu u organizaciji Olimpijskih igara 2020. u Tokyju te EXPO-a 2025. godine u Osaki.

Parlamentarna suradnja

Nakon sastanka s predsjednikom Zastupničkog doma, Jandroković je razgovarao s predsjednikom Gornjeg doma japanskog parlamenta Chuichijem Dateom.

Potvrđeni su dobri, prijateljski odnosi između dviju zemalja - sa željom da ih se unapređuje na svim područjima.

Posebno je iskazan interes za osnaživanjem parlamentarne suradnje, posebice suradnje u okviru međunarodnih foruma u kojima sudjeluju izaslanstva obaju parlamenata.

Predsjednik Hrvatskog sabora pozvao je predsjednika doma Chuichija Datea u posjet Hrvatskoj.

Parlamentarna skupina prijateljstva

Gordan Jandroković završio je posjet japanskom parlamentu sastankom s Parlamentarnom skupinom prijateljstva s RH, na čelu s njenim voditeljem zastupnikom Nobuom Kishijem.

Zahvalio je članovima skupine na njihovom osvjedočenom prijateljstvu i simpatijama za Hrvatsku i hrvatski narod te svemu što čine za osnaživanje odnosa između dviju zemalja i upoznavanju dviju kultura.

Dokaz tomu je i niz aktivnosti i inicijativa koje je skupina organizirala, posebno u povodu obilježavanja 25. obljetnice diplomatskog priznanja republike Hrvatske.

Zaključeno je da je potrebno stalno njegovati parlamentarnu suradnju između dviju zemalja te je u tom smislu dogovorena redovita razmjena posjeta skupina prijateljstva.