(VIDEO) Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga" (urednica i voditeljica: Sanja Rabuzin Pavić).

Valjda je i oporbi stalo?!?

Unatoč osvjedočenoj destruktivnosti i neodgovornosti velikog dijela oporbenih zastupnika, najavio je da će pokušati postići maksimalno mogući stupanj suglasja o izmjenama Poslovnika Hrvatskog sabora. Valjda je i oporbi stalo da se Saboru vrati ugled i da se što kvalitetnije raspravlja o zakonskim prijedlozima?!?

Prenosimo Jandrokovićeve ključne poruke:

O IZMJENI SABORSKOG POSLOVNIKA

Prošli je tjedan bio jedan od najburnijih u povijesti Hrvatskog sabora. Bilo je tu psovki, vrijeđanja i svega čega ne bi smjelo biti, rasprava je izišla iz okvira prihvatljivog. Zbog toga sam i najavio izmjene saborskog Poslovnika, koji treba uskladiti s potrebama vremena. Poslovnik, naime, nedovoljno jasno definira situacije u kojima pojedini zastupnici, umjesto da su usmjereni na sadržaj zakonskih prijedloga, izvode igrokaze u želji da se „istaknu“ na bilo koji način.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ne-kanim-trositi-vrijeme-na-isprazne-i-banalne-bernardiceve-komentare

O detaljima još uvijek ne bih govorio, no treba jasnije definirati institute saborske stanke, povrede poslovnika i replike. Primjerice, sada se često replicira i unutar vlastitog kluba upravo kako bi se izbjegla utemeljena rasprava o temi izlaganja. A replika bi morala biti alat koji će omogućiti upravo ono suprotno - da zastupnici u interesu građana artikuliraju sve što misle da je važno kod pojedinog zakona.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/oporba-je-htjela-onemoguciti-raspravu-o-proracunu-nije-joj-stalo-do-sadrzaja-nego

O POKUŠAJU NALAŽENJA KONSENZUSA

Razgovarat ću sa svima o tome kako bi Poslovnik trebao izgledati kako bismo Saboru vratili ugled. Prvo ću razgovarati s kolegama u stranci, pa s koalicijskim partnerima, a onda s kolegama iz oporbe - kako bismo došli do što je moguće šire prihvaćenih rješenja. Moguće je da se to sve i obavi do ustavne stanke 15. prosinca. 

O PODMETANJIMA NA RAČUN ŠEKSA

Napadi na g. Vladimira Šeksa su učestali, pojavljuju se ciklički. Ne događaju se slučajno upravo u ovom trenutku, radi se o pokušajima njegove diskvalifikacije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nastoje-ponistiti-razlike-izmedu-zrtvi-i-suradnika-jugoslavenske-tajne-sluzbe

O NEPODNOŠLJIVOJ LAKOĆI OPTUŽIVANJA

Oporba se služi neistinama, rješenje o pravomoćnosti istrage u slučaju Todorić nisam niti tražio od Županijskog suda, niti ga imam. Stoga ga nisam niti mogao, tobože prekoračujući svoje ovlasti, „proslijediti samo HDZ-u, a ne i oporbi“.

A što se stvarno dogodilo? Prošlog ponedjeljka je glasnogovornik Županijskog suda kazao da je istraga postala pravomoćna, pa sam preko tajnika Sabora od predsjednika Županijskog suda zatražio potvrdu te informacije. I on je u dvije rečenice potvrdio da je istraga pravomoćna. Nije mi poslao nikakvo rješenje, a uostalom nisam ga niti tražio. Bio sam uvjeren da je i predsjednik istražnog povjerenstva, s obzirom na dužnost koju obnaša, zatražio od Županijskog suda potvrdu te važne informacije.

O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI

O Istanbulskoj konvenciji u Vladi se još vode tehničke procedure, stoga i ne mogu reći kada će ona doći na saborski dnevni red. Ali, mogu reći da se u javnosti pokušava stvoriti dojam da se svatko tko je kritičan prema dijelu te konvencije tobože zauzima ZA nasilje nad ženama. Zajednički je stav svih zastupnika i zastupnica da se problem nasilja treba kvalitetno riješiti kroz zakone, a prijepori oko Istanbulske konvencije vezani su isključivo uz svjetonazor, a to je pitanje savjesti svakog pojedinca i ponekad je vrlo teško doći do konsenzusa. No to nije razlog da zajedno ne pokušamo smanjivati društvene tenzije i ne raspravljamo u tolerantnoj i korektnoj atmosferi - bez političkih pritisaka.