(PHOTO) Mađarska i Hrvatska mogu biti primjer kako bi države trebale brinuti o nacionalnim manjinama - istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković nakon što se u Pečuhu (Županija Baranya) sastao s predsjednikom Nacionalne skupštine Mađarske Lászlom Kövérom:

- Razina prava koju uživa hrvatska nacionalna manjina u Mađarskoj uistinu je vrlo visoka: pravo na obrazovanje, na političko predstavništvo, kulturu, službenu uporabu jezika, održavanje identiteta… Zaista sam impresioniran onim što sam vidio u Pečuhu, ali sa zadovoljstvom ističem da i naša strana osigurava istu razinu prava mađarskoj manjini u Hrvatskoj.

600.000 mađarskih turista

Kövér se složio da su Hrvatska i Mađarska primjer brige o nacionalnim manjinama:

- U zadnje dvije godine učinjeno je više nego u prethodnih 10, a želim vjerovati da ćemo taj tempo moći držati i u idućih 10 godina. RH je prije svega naš dobar susjed, bitan gospodarski i turistički partner, s obzirom na 600.000 Mađara koji ljetuju u Hrvatskoj. Također je i dobar partner u artikulaciji zajedničkih interesa u Europskom parlamentu. Odnos prema našim manjinama može biti dobar primjer i onima koji o tome skrbe u Europskoj uniji.

Za svoj susret s Kövérom u Pečuhu Jandroković je napomenuo da se radi o nastavku dijaloga započetog prije otprilike godinu dana:

- Podsjetio bih da sam za svoj prvi međunarodni posjet kao predsjednik Hrvatskog sabora odabrao upravo Mađarsku jer sam želio poručiti da su naši odnosi vrlo važni, da su prijateljski i sadržajni te da ih želimo razvijati.

Hrvatski obrazovni centar „Miroslav Krleža“

Nakon sastanka s Kövérom, Jandroković je posjetio - uz pratnju saborskog zastupnika mađarske manjine i predsjednika Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Roberta Jankovicsa, pomoćnice ministrice kulture Ive Hraste Sočo, veleposlanika RH Mladena Andrlića i generalnog konzula RH u Pečuhu (i međunarodnog tajnika Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“) brigadira Drage Horvata - Hrvatski obrazovni centar „Miroslav Krleža“, Hrvatsko kazalište te Hrvatski dom, gdje je razgovarao s predsjednikom Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivanom Guganom i urednicom Hrvatskog glasnika Brankom Pavić Blažetin.

Kamen temeljac za učenički dom

Nakon Pečuha, dvojica predsjednika parlamenata zajedno su došla u Osijek, gdje su svečano položili kamen temeljac za učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra Mađara. Investicija, vrijedna oko 8,5 milijuna kuna, financira se iz hrvatskog proračuna, a dom koji će primati oko 50 učenika trebao bi biti završen za 300 radnih dana.

U svom obraćanju Jandroković je ocijenio ovo polaganje kamena temeljca važnim korakom u zaštiti prava mađarske manjine i poboljšavanja uvjeta za očuvanje njihovog jezika, kulture i identiteta:

- Današnji dan vrlo je važan za odnose Hrvatske i Mađarske, kojim se potvrđuje da smo dvije prijateljske i partnerske države te da u zaštiti manjina možemo biti primjer ostalima.

Kövér je pak napomenuo da je osječki Prosvjetno-kulturni centar Mađara jedini takav u Hrvatskoj te izrazio zadovoljstvo što, unatoč demografskim izazovima, nije opao broj upisanih učenika u mađarskim školama u Hrvatskoj:

- Cilj nam je svakom Mađaru ponuditi konkurentno obrazovanje u njegovom zavičaju, od vrtića do sveučilišta.

Borba za slobodu - Mađari rame uz rame s Hrvatima

Predsjednici parlamenata potom su u Belom Manastiru sudjelovali na obilježavanju 25. obljetnice osnutka Demokratske zajednice Mađara Hrvatske - koja broji 55 udruga u 10 hrvatskih županija te ima više od 4 tisuće članova.

- Naše su manjine doista most koji povezuje dvije države. Manjine su bogatstvo koje pridonose sveukupnom identitetu RH. Briga o njima civilizacijsko je postignuće koje treba čuvati - rekao je tom prigodom predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Hrvatska je posebno zahvalna na pomoći koju nam je Mađarska pružala tijekom obrane od velikosrpske agresije, kao i tijekom pregovora o ulasku u Europsku uniju. Pripadnici mađarskog naroda u Hrvatskoj u Domovinskom su se ratu, rame uz rame s Hrvatima, borili za slobodu Lijepe Naše. To su stvari koje se ne zaboravljaju! - zaključio je Jandroković.