Županijski sud u Zagrebu izrekao je oslobađajuću presudu, doduše, nepravomoćnu, bivšem šefu karlovačke OZNA-e (Odjeljenje za zaštitu naroda, partizanska jedinstvena vojno-civilna tajna služba iz koje su nastali i KOS i UDBA - op. ur.) Josipu Boljkovcu za likvidaciju 21 civila 1945. na području Duge Rese. 

U obrazloženju presude, međutim, ne osporava se činjenica da je stravični zločin počinjen, nego se navodi da nema dovoljno dokaza da optuženi bude proglašen krivim. 

Nova Nobilova manipulacija

Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo iskoristio je nepravomoćnu presudu za još jedan politikantski obračun. Ustvrdio je, aludirajući na Tomislava Karamarka, da "do ovog procesa nije smjelo ni doći, jer je on posljedica želje jednog ministra da postane šef oporbene desne stranke". 

Nebulozne optužbe komentirao je potpredsjednik Kluba zastupnika (i član predsjedništva) HDZ-a Gordan Jandroković. Donosimo najvažnije dijelove njegove izjave, a međunaslovi su urednički:

Mračna komunistička pozadina 

Optužnicu nije podignuo ministar unutarnjih poslova, nego Državno odvjetništvo, što znači da su postojala elementi da se to učini. Ne bih komentirao nepravomoćnu presudu, ali mogu jedan dio obrazloženja suca - onaj u kojem i sam tvrdi da se dogodio zločin, da je organizirana likvidacija civila, nevinih ljudi. U tom se dijelu govori o zločinačkom sustavu, o mračnoj komunističkoj i boljševičkoj pozadini tih brutalnih ubojstava. 

Ponavljam, ne mogu ulaziti u nečiju pojedinačnu odgovornost - to će odlučiti sud u drugom stupnju. Ali da je postojala osnova da Državno odvjetništvo podigne optužnicu, da se ide u procesuiranje tako teških djela, organiziranih ubojstava nedužnih ljudi i civila, očito je svima jasno. I nipošto se u ovom slučaju ne može svaljivati „odgovornost“ na izvršnu vlast. 

Povijesna pravda i istina 

Radi se o manipulaciji odvjetnika. Nobilo je poznat po takvom načinu komuniciranja - to mu ponekad prolazi, ali u zadnje vrijeme baš i ne. Najvažnije je da se iz presude vidi da se zločin dogodio, da je bio sustavan i organiziran te da su ubijani nevini ljudi. I to je ono što je meni u ovom trenutku najzanimljivije - radi se o određenoj povijesnoj pravdi i istini.

Jandrokovićevu izjavu možete i pogledati na sljedećem linku:

http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/presuda-boljkovcu-za-ratni-zlocin-nad-civilima-iz-1945-367761

O Nobilovoj se jeftinoj podmetaljki u međuvremenu očitovao i sami Karamarko: „Bio bih neozbiljan da komentiram njegove tvrdnje“.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-o-boljkovcu-najvaznije-je-sto-je-komunisticki-rezim-osuden-kao-zlocinacki