Osim uvredama spram političkih protivnika i govoru mržnje, uspaničeni SDP pribjegao je jučer još jednome protucivilizacijskom manevru - i to iz domene tzv. revolucionarnog prava. Potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Igor Dragovan, naime, protuzakonito je - bez znanja predsjednika toga istog odbora Miroslava Tuđmana - sazvao sjednicu radne skupine koja je imala zadaću „istražiti“ pitanje zapošljavanja u SOA-i. I koja je bez dvojice HDZ-ovih predstavnika (Tuđmana i Tomislava Čuljka) „utvrdila nacrt zaključaka po kojima je bilo nepravilnosti u zapošljavanju“ dok joj je ravnatelj bio Tomislav Karamarko.

„Zaključci“ su pritom donijeti a da nadzor još nije ni završen! Tim je povodom HDZ danas na Markovu trgu sazvao izvanrednu konferenciju za novinare pod naslovom „Zlouporaba radnih tijela u Hrvatskom saboru“. 

TOMISLAV ČULJAK (potpredsjednik Hrvatskog sabora)

Jučer se dogodio presedan u režiji SDP-a, nešto nezapamćeno u Saboru! Dragovan ne samo što je nelegalno sazvao radnu skupinu bez znanja dr. Tuđmana i mene, nego je i medijima neformalno prezentirao nekakve „zaključke“ premda se ni s čim o ovom predmetu ne smije izlaziti u javnost dokle god se ne utvrde zaključci Odbora. 

Dragovan je, istina, u ponedjeljak u pisanoj formi zatražio od predsjednika Odbora da sazove sjednicu, ali budući da je dr. Tuđman imao neodgodivih obveza na fakultetu - a danas je i obljetnica rođenja njegovog oca - on je poručio da u ovih nekoliko dana ne može održati tu sjednicu. I onda si je kolega Dragovan uzeo za pravo napraviti presedan koji je opasan za parlamentarnu demokraciju! Zamislite kada bi se i ostali potpredsjednici odbora počeli slično ponašati i neovlašteno sazivati sjednice i preglasavati gdje god imaju većinu!? 

Dodvoravanje partijskom šefu

Pitam se dokle su to SDP-ovi zastupnici spremni ići u podilaženju svom predsjedniku! Svima vam je poznato da je Milanović najavio da će se ovog tjedna održati sjednica našeg odbora i da će se na njoj donijeti određeni zaključci. Čak je danas u Saboru i komentirao te „zaključke“ - „zaključke“ koje ja kao član Odbora i radne skupine nisam vidio! Iz rečenog svima može biti jasno tko povlači konce u ovom igrokazu. Milanoviću se očito članovi SDP-a moraju dodvoravati i ispunjavati njegove naloge, pa makar bili i protuzakoniti. 

O svemu sam danas upozorio i predsjednika Sabora g. Leku i najavio mu da ćemo uložiti pismeni prigovor. I još nešto za kraj! U prošlom sam mandatu bio potpredsjednik ovog odbora, a Ranko Ostojić predsjednik. HDZ je imao većinu, ali ni na jednoj sjednici nismo silovali neke odluke ili ikoga prisiljavali da sazove sjednicu, a kamoli da smo je sazivali umjesto predsjednika Odbora! Što g. Ostojić može potvrditi. 

Akademik ŽELJKO REINER (potpredsjednik Hrvatskog sabora)

Usuđujem se reći da se radi o udaru, o puču kojim je Odbor za nacionalnu sigurnost sramotno zloupotrebljen u stranačke svrhe. Potpuno nelegalno, mimo pravilnika i poslovnika, sazvana je sjednica, čime se opasno ruši legitimnost Sabora, pa čak i ustavni poredak jer se radi o možda i najosjetljivijem saborskom odboru. To si jedno civilizirano društvo ne može tolerirati! 

Svi se zalažemo za vladavinu prava, no to očito nije slučaj sa SDP-om. Sasvim sigurno ćemo provesti istragu o tome tko je protupravno i protuzakonito u javnost iznio nekakve „zaključke“ koje nije vidio ni Odbor koji jedini smije donositi zaključke. A vidjeli su ih novinari i premijer - što je nezapamćeno! Očito je da premijer smatra da je Sabor posve nevažna institucija i da si on uzima za pravo odlučivati kada će i što će neki saborski odbor zaključiti. Nitko kome je stalo do zakonitosti ne može takvo što prihvatiti. Jer ako se to događa zastupnicima i predsjedniku ponajvažnijeg saborskog odbora, što onda obični građanin može očekivati pod ovom vlašću!? 

GORDAN JANDROKOVIĆ (potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a)

Zašto se to dogodilo baš sada? Nema nikakve dvojbe da je to zato kako bi se pokušali prekriti sukobi unutar SDP-a i kako bi se zasjenile njihove afere od Linića i Šegona, preko Sabe, do Lovrić Merzel. Drugi su razlog europski izbori. Dr. Tuđman je planirao sazvati tu sjednicu krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, no očito je da se nekom žurilo, žurilo se SDP-u i njegovom predsjedniku kako bi od toga pokušali stvoriti aferu upravo u ovom trenutku. Sve se to nadovezuje na ono što odavno znamo  - da SDP neće voditi kampanju ni o gospodarskim ni o europskim temama ni o vladavini prava, nego da će baviti isključivo uvredama, podmetanjima, širenjem govora mržnje... Ali da će ići ovako daleko, da će zlouporabiti Sabor, moram priznati da to nismo očekivali.

Nadzor SDP-ovih zapošljavanja

Odgovarajući na pitanja novinara, Čuljak je otkrio da je dobio anonimku u kojoj se navode SDP-ovi dužnosnici koji su u tajne službe zapošljavali rodbinu od 2012. naovamo: 

- Naravno da ću radnoj skupini - kada se ona legalno sastane - predložiti da još jednom odemo u Sigurnosnu agenciju. Skupina će tada odrediti sve činjenice, a ne samo one koje se sviđaju ili njima ili nama, i tek će tada Odbor moći donijeti zaključke.