Saborski odbor za Ustav održao je jučer sjednicu na kojoj se, među ostalim, raspravljalo o promjeni izbornog zakonodavstva. Stajalište HDZ-a je dobro znano - nemamo ništa protiv preferencijalnog glasovanja, ali najprije treba vratiti prava Hrvatima izvan RH! Izmjena izbornog sustava mora biti sveobuhvatna i temeljita.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-vracanje-prava-hrvatima-i...

Ista prava svim Hrvatima!

Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Davorin Mlakar u izjavi za Novi list osvrnuo se upravo na problem diskriminiranosti Hrvata iz BiH i iseljeništva te iznio i moguća rješenja:

- Kao prvo, kroz promjene Ustava treba osigurati ravnopravnost svih birača tako da se, primjerice, oni koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj više ne moraju prethodno registrirati. Drugi je problem što 450.000 Hrvata izvan RH ima fiksnu kvotu od tri saborska zastupnika, a isti broj građana s prebivalištem u RH može ih izabrati 12! Ta se nepravda može ispraviti, primjerice, ponovnim uvođenjem nefiksne kvote. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-za-razliku-od-rjesenja-zeljke-mark...

Mit o preferencijalnosti

Osvrnuo se i na prijedloge o preferencijalnom glasovanju koji su pristigli u saborsku proceduru, kazavši da u njima brojni problemi i moguće situacije nisu razrađene:

 - Preferencijalno glasovanje moglo bi izgubiti smisao ako onaj tko u Sabor uđe s najviše glasova zamrzne mandat i ode, na primjer, u izvršnu vlast. Imamo slučaj kada je Mirela Holy dobila najviše preferencijalnih glasova na euroizborima, a u Bruxelles je ipak otišao drugi kandidat s liste. To je izigravanje volje birača. Nije sve to baš tako jednostavno kako se želi prikazati javnosti.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-josipovic-izbjegava-stvarne-proble...