O „devalvaciji kune“ nitko nikada iz naše stranke nije govorio. HDZ se i u najtežim godinama za gospodarstvo zalagao za stabilnost kune. Jedino što može izvući Hrvatsku iz krize su reforme. No o njima SDP ne govori! - sažetak je to poruka s današnje presice u Saboru sabornika (i bivšeg ministra financija) Ivana Šukera i sabornika (i koordinatora svih HDZ-ovih ekonomskih odbora) Domagoja Ivana Miloševića.

Donosimo objedinjeno sažetak njihovih izlaganja i odgovora na pitanja novinara:

ŠUKER: Priča o „devalvaciji kune“ je smiješna!

O „devalvaciji kune“ nitko nikada iz naše stranke nije govorio. HDZ se i u najtežim godinama za gospodarstvo zalagao za stabilnost kune. U trenucima kad smo svi svjesni koliko je Hrvatska visoko euroizirana zemlja i visoke zaduženosti građana - govoriti o slabljenju kune je suludo, neozbiljno - i vrlo opasno. Zanimljivo da nitko ne priča o strukturnim reformama - a one su jedina mjera oporavka gospodarstva. Jedino, dakle, reforma javnog sektora može Hrvatsku odvesti u bolje sutra. No aktualna vlast o tome ne govori - nisu pokazali spremnost za njih. Priča o devalvaciji je - smiješna!

Krive interpretacije

Predsjednik bavarskog IFO instituta prof. dr. Hans-Werner Sinn u svom izlaganju na međunarodnoj gospodarskoj konferenciji uopće nije govorio o Hrvatskoj - govorio je o euru. Niti jednom riječju, dakle, nije spomenuta - „devalvacija kune“. A oni koji pokušavaju vaditi neke riječi iz konteksta, trebali su doći i poslušati ga. Dugo nije bilo jednog takvog konciznog predavanja u Hrvatskoj - prof. dr. Sinn ponudio je usporedbu nekoliko simptomatičnih EU država i analizirao kako se na njih kriza odrazila. I kako su neke od njih izašle iz krize! Stabilnost kune je, dakle, kontinuitet HDZ-ove politike. Svjesni smo što bi za građane značila devalvacija nacionalne monete! Nitko ne smije građane plašiti s devalvacijom kune! Temeljno je pitanje u Hrvatskoj - reforma javnog sektora. 

MILOŠEVIĆ: Tri godine nerada - tri godine propadanja!

Nekako mi se čini da je u ponedjeljak - kada smo imali međunarodnu konferenciju o gospodarstvu - aktualna vlast na čelu s Milanovićem bila u oporbi. A i nastavlja ovih zadnjih nekoliko dana - umjesto upravljati zemljom - biti u oporbi. Milanovićeva vlada u tri godine mandata nije organizirala nijednu konferenciju o gospodarstvu. A imaju sve alate u rukama pozvati domaće i međunarodne stručnjake. Ne samo da se nisu savjetovali sa stručnjacima, već niti sa sindikatima i poslodavcima. Pokušava se prikriti proteklih tri godine nerada i da je zaposlenost pala na povijesni minimum! 

SDP-ov sindrom nečinjenja

Apsolutno ništa nije učinjeno da bi se negativni trendovi promijenili! Ova vlada nije znala iskoristiti prednosti članstva u EU, jedino vidimo egzodus mladih i obrazovanih ljudi. Pokušava se prikriti činjenica da smo ovaj tjedan ostvarili jubilarnih 300 milijardi kuna javnog duga. A nakon tri godine Milanović - kao da je pao s Marsa - konstatira da je „nezaposlenost elementarna nepogoda“. Može jedino svatko od nas samo pomisliti da su možda njegova vlada i on s njom na čelu zapravo elementarna nepogoda koja proteklih nekoliko godina ništa nije učinila za nacionalnu ekonomiju. Milanović umjesto da plaća skupe američke PR savjetnike, bolje bi bilo da se savjetuje sa stručnjacima za gospodarstvo - i domaćim i stranim.