Dok smo puna četiri mjeseca čekali na odluku predsjednika SDP-a o referendumu o ćirilici, dogodile su se mnoge neželjene pojave koje bi se izbjegle da se odmah povela rasprava. Pojave poput poziva na bojkot 35 srpskih trgovina u Vukovaru koje su teško opteretile međunacionalne odnose i bacile ružnu sliku na Hrvatsku - istaknuo je u Vladimir Šeks 

I prekjučer (na Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav) i jučer na plenarnoj sjednici u Hrvatskom se saboru raspravljalo o raspisivanju referenduma o dvojezičnosti, odnosno izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Sabor će prvo od Vlade zatražiti provjeru vjerodostojnosti više od 600.000 potpisa koje je prikupio Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, a potom od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. 

Procedura je zakonita, no HDZ-ovi su zastupnici s pravom postavljali jednostavno pitanje - zašto je Kukuriku većina odugovlačila čak četiri mjeseca s donošenjem te odluke? Vladimir Šeks, koji je najčešće istupao uime HDZ-a, otvoreno je prozivao glavnog krivca za takvu nezapamćenu sporost - premijera. Donosimo sažetak njegovih izjava.

Ignoriranje ustavnog poretka!

Odgovornost je na Milanoviću jer je on najveća figura u SDP-u, a i kao predsjednik Vlade svojim je izjavama stvarao klimu da je najbolje zanemariti ovu narodnu inicijativu! Uporno je, do zadnjeg trenutka, tvrdio da to nema što ići na Ustavni sud, nego da se o svemu može i mora odlučiti u Saboru. Čime je ignorirao ustavni poredak! I demonstrirao silu! 

Čekajući Milanovićevo dopuštenje, moj uvaženi kolega Peđa Grbin - s druge strane - morao je puna četiri mjeseca izbjegavati novinare, skrivati se, bježati i tražiti bilo kakve izgovore zašto ne saziva sjednicu Odbora za Ustav. No na kraju je ipak, pod pritiskom javnosti i oporbe, a očitovala se i pučka pravobraniteljica, predsjednik Sabora Josip Leko morao pokrenuti stvar. Bolje ikad, nego nikad!

Idiot ili provokator?!

Na žalost, dok smo čekali na odluku, dogodile su se mnoge neželjene pojave koje bi se izbjegle da se odmah povela rasprava. Pojave poput poziva na bojkot 35 srpskih trgovina u Vukovaru koje su teško opteretile međunacionalne odnose i bacile ružnu sliku na Hrvatsku.

To je ili čin ljudskog i političkog idiota ili čin perfidnog provokatora. Nadamo se da će se utvrditi što je od toga istina. Ali u bilo kojoj varijaciji, to je pucanj na Hrvatsku, atentat na dobre međunacionalne odnose i visoke demokratske standarde u zaštiti ljudskih prava. To je atentat na ustavni poredak. Zbilja ne znam što bi bilo gore ili bolje - da se radi o totalnom idiotu ili o svjesnom provokatoru. Istina će kad-tad isplivati!