Premijer je danas prvi put podnio Saboru izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća. Nastup - uobičajeno bahat i defokusiran. Živci - tanki. Argumenti - nikakvi. Odgovori - još gori. Obećanja - ispra(z)na. Retorika - uličarska. Dakle, sve po starom što se tiče Milanovića. Jedina novost jest to što je priznao da je „djelomično pogriješio“ kada je kao oporbenjak podupirao referendum protiv ZOR-a. Saborsku raspravu o premijerovu „izvješću“ hdz.hr donijet će u tri nastavka. 

Red optuživanja drugih za vlastitu nesposobnost ("Ostale su bolne činjenice zbog onoga što se događalo u prošlosti"); red prisvajanja tuđih zasluga („Stavili smo Hrvatsku na energetsku kartu Europe“); red bisera („Mi nismo kamikaze!“); red „bolje budućnosti“ („Spustit ćemo stopu nezaposlenosti mladih“, „Poticat ćemo poduzetništvo“); red (lažnog) pozivanja na EU („Novi Zakon o radu je europska norma“) i red antieuropejstva („Fiks-ideje Viviane Reding“); red ignorancije („Na toliko površnih pitanja ne mogu odgovoriti“), omalovažavanja („Mogu navesti tri tisuće primjera, ali neću, nemam vremena“) i - uvreda. Milanović k'o Milanović. No krenimo redom.   

Najviše replika na premijerovo „izvješće“, kako i priliči, imali su HDZ-ovci. Potpredsjednik našeg kluba zastupnika Gordan Jandroković prvi je kontrirao - kako je laž da prošle vlade nisu provodile reforme. Jer, upravo je HDZ-ova vlada provela reforme bez kojih Hrvatska ne bi mogla ući u EU. A SDP-ova je družina došla na - gotovo! Jandroković je Milanovića uhvatio u „raskoraku“ i što se tiče Zakona o radu (ZOR):

Igra detekcije: tko je pravi Milanović?

- Predsjednik Vlade kazao je da je ZOR ključan za reforme, s time se slažem. Ali, podsjećam  da je 2010. kao šef oporbe, kada je tadašnja vlada predložila ZOR koji je isto tako bio ključan za reforme, potpisao zahtjev za referendum!? Znači, bio je protiv reformi, a istodobno proziva bivše vlade da nisu provodile reforme. Kakve li kontradikcije! I još nešto: netočno je da bivše vlade nisu provodile reforme jer je ulazak u EU, proces pregovora i prilagodbi, bio najveća, najsloženija reforma u povijesti hrvatske države. Mi smo i ispunili visoke standarde koje je pred nas postavila EU. 

Milanović je morao priznati da je „djelomično“ pogriješio kada je potpisao za referendum o ZOR-u. „Odluka je bila politička“ - reče. U prijevodu: politikantska! I to je jedino vrijedno spomena iz premijerove višesatne raspre sa zastupnicima.  

Kiti se tuđim perjem

No ulazak u EU nije jedina HDZ-ova zasluga koju si je pokušao pripisati premijer. Zastupnik Đuro Popijač:

- Hvalite se tuđim uspjehom - „da ste stavili Hrvatsku na energetsku kartu Europe“. Stoga ću Vas poučiti da smo 2010. izgradili i pustili u pogon dalekovod prema Mađarskoj s kojim se RH direktno uključila u energetski sustav Europe. Te iste godine pustili smo u pogon i plinsku interkonekciju prema Mađarskoj, viskokotlačni plinovod s kojim je Hrvatska dobila apsolutnu sigurnost u opskrbi i na osnovu kojeg smo se uključili u jedinstveno plinsko tržište u Europi. Eto, to su konkretni projekti! G. Milanović, a što ste Vi u dvije godine učinili? Ništa! Osim što prodajete maglu o raznim LNG-evima te ovakvim i onakvim, sjevernim i južnim plinovodima, a zapravo se ne događa apsolutno ništa. 

Kao što smo rekli, premijer nije odgovorio ništa vrijednog spomena.