Stotine su milijuna eura iz fondova Europske unije neiskorišteni, a Milanovićevoj vladi treba čak šest mjeseci da Saboru predloži zakon! - opisao je otužnu posljedicu nerada i šampionske sporosti diletantske Milanovićeve vlade naš zastupnik Zvonko Milas (član Odbora za regionalni razvoj i fondove EU).

SDP na sporom kolosjeku

Jučer je, naime, u Saboru raspravljen Zakon za uspostavu institucionalnog okvira za korištenje strukturnih i investicijskih fondova EU do 2020. I dok je država dovedena na rub gospodarsko-socijalnog ponora, „najbolja vlada do sada“ tek sad se sjetila raspravljati ovaj iznimno bitni zakon. Na takvu poslovično uhodanu  neodgovornost vladajućih, argumentirano je reagirao Milas:

- Zakon koji definira korištenje financijskih sredstava iz pet EU strukturnih i investicijskih fondova koji su Hrvatskoj na raspolaganju treba biti promišljeno i konstruktivno izrađen. A to podrazumijeva raspravu na vrijeme, a ne ovako neozbiljno i žurno!

A potom pojasnio:

- Ovaj zakon je u proceduru trebao doći početkom godine! Tako bi se pravovremeno mogli uključiti svi zainteresirani subjekti. EU fondovi zahtijevaju partnerstvo i uključenost svih zainteresiranih za širu javnu raspravu od 30-dnevne kakva je bila na internetskim stranicama nadležnog ministarstva. Jer, riječ je o sadržaju i terminologiji poznatoj vrlo uskom krugu ljudi, točnije stručnjacima, a puno manje svim zainteresiranima koji žele sudjelovati i prijaviti se na natječaj.

Do EU novca tek u 2015?!

Vlada je, dakle, pokazala da joj se nikuda ne žuri. Na djelu je - sporost i neodgovornost. Vlade pak drugih država članica EU ne čekaju i već su odavno požurile s prijavama i postupile odgovorno prema vlastitim građanima. Milas:

- Za razliku od Hrvatske, države poput Latvije, Litve, Poljske i Rumunjske predali su svoj sporazum početkom godine. A rezultat je da danas imaju potpisane i odobrene partnerske sporazume te čekaju odobrenje svojih operativnih programa!

Stoga je Milas pojasnio da sve dok Europska komisija ne odobri operativni program, neće biti raspisan nijedan natječaj za dodjelu sredstava iz EU fondova u 2014! 

- EK mora akreditirati hrvatske institucije, a Vlada akreditaciju namjerava zatražiti tek u studenom, što stoji „ponosno“ na internetskoj stranici Ministarstva regionalnog razvoja. Početak korištenja sredstava koji su za Hrvatsku rezervirani u 2014. - nešto više od 800 milijuna eura! – možemo, dakle, očekivati tek u ljeto 2015. Uz uvjet da Vlada ponovo neće imati problema s akreditacijom kao što je imala dosad!