Ovakav način izbora ustavnih sudaca prvi put u parlamentarnim klubovima ne vodi dobrim rješenjima. S HDZ-om uopće se nije razgovaralo o kandidatima! Potporu HDZ-a neće dobiti kandidati pozicijskih stranaka! - istaknuo je, među inim, sabornik Davorin Mlakar u gostovanju u emisiji Novi dan na televiziji N1. S njim je razgovarao novinar Tihomir Ladišić.

Donosimo ključne poruke sabornika Mlakara:

O „PROCEDURI“ IZBORA

Teško je očekivati kompromis i dvotrećinsku većina u raspravi o tri kandidata za Ustavni sud. Ovakav način izbora ustavnih sudaca po prvi put u parlamentarnim klubovima ne vodi dobrim rješenjima. S HDZ-om uopće se nije razgovaralo o kandidatima. Rezultat cijelog postupka je sad u konačnici isključivo prijedlog pozicijskih stranaka.

O KUKURIKU DEMONSTRACIJI SILE

Potporu HDZ-a neće dobiti kandidati pozicijskih stranaka. Smatramo da pokazivanje sile pozicijskih stranaka nije dobro - jer se radi o ljudima u instituciji koja odlučuje o važnim stvarima. Mišljenja smo da tri mandata Mladena Bajića kao državnog odvjetnika diskvalificiraju ga za suca Ustavnog suda - jer će on u krajnjoj liniji biti u sukobu interesa s obzirom na predmete koje je vodio u kaznenim postupcima.

O RADU USTAVNOG SUDA

Svaki onaj koji će se naći nezadovoljnim odlukom Ustavnog suda - nastojat će to politički obojati. Često puta kad i nisam zadovoljan odlukama - poštujem trud i argumente Ustavnog suda. Mislim da je Ustavni sud djelovao u ključnim trenucima kao faktor stabilnosti. Ova politička garnitura provocirat će sve češće rad Ustavnog suda.