(VIDEO) Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner - koji je bio u dvodnevnom radnom posjetu Washingtonu - sudjelovao je danas na Predsjedničkom molitvenom doručku koji je predvodio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama. 

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/akademik-reiner-s-kongresnicima-o-ukidanj...

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/akademik-reiner-u-washingtonu-predsjednic...

Na tom se tradicionalnom događaju okupila gotovo cijela američka vlada, kao i stotinjak senatora i kongresnika te niz državnih poglavara, premijera, predsjednika parlamenata, ministara i ostalih uglednika iz čitavog svijeta. Između ostalih i Dalaj Lama. 

Suradnja s republikancima

Nakon Predsjedničkog doručka, akademik Reiner je u Kongresu održao sastanak sa Steveom Scaliseom, predsjednikom Kluba zastupnika Republikanske stranke i članom Odbora za energetiku i trgovinu. 

Razgovarali su o modalitetima parlamentarnog rada Republikanske stranke - s kojom Hrvatska demokratska zajednica ima mnogo toga zajedničkog - te o mogućnostima produbljenja međusobne suradnje dviju stranaka.

S Pelosi & McCainom

Prof. dr. Reiner također se susreo sa svojom starom znanicom Nancy Pelosi, prvom ženom koja je bila - i to u dva mandata - predsjednica američkog Kongresa, a sada je predsjednica Kluba zastupnika Demokratske stranke.

Sastao se i s jednim od najuglednijih senatora John McCainom, predsjednikom senatskog Odbora za oružane snage i članom Odbora za domovinsku sigurnost i Vladine poslove, koji je 2008. Baracku Obami bio republikanski protukandidat na predsjedničkim izborima.

NFCA - učvrstiti veze s iseljeništvom 

Potpredsjednik Hrvatskog sabora se prije odlaska iz Washingtona susreo i sa Zvonkom Labašom, potpredsjednikom Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla (National Federation of Croatian Americans - NFCA), s kojim je razgovarao o načinima na kojima bi Republika Hrvatska mogla učvrstiti veze s hrvatskim iseljeništvom - neodvojivim dijelom našega nacionalnog korpusa.

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/reiner-u-washingtonu-molitveni-dorucak-s-...