Na samom kraju svoga očajnog mandata, u izbornoj godini, Milanović i SDP sjetili su se socijaldemokracije. U teškoj panici zbog poraza na četirima izborima za redom, zaključno s predsjedničkim, odjednom pozivaju i na „veliko okupljanje ljevice“. Nastoje glumiti socijalnu osjetljivost, finoću i kooperativnost. No vuk dlaku mijenja - ćud nikada! - sažetak je to većine komentara na napadno „buđenje“ aktualne vlasti. 

Ni to mu neće pomoći!

Narod se neće moći prevariti. Milanoviću ništa ne može pomoći da ostane vlasti! - istaknuo je to i potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner u odgovorima na dva pitanja za današnji Jutarnji list. Odgovore prenosimo u cijelosti, bez redakcijskog skraćivanja:

Kako gledate na to što se premijer u zadnje vrijeme aktivirao?

Premijer je, na žalost, bio potpuno smetnuo s uma da je on i predsjednik stranke koja se zove „socijaldemokratska“, pa u tri godine nije povukao doslovno nijedan potez koji bi uistinu bio socijaldemokratski. U svojim je javnim istupima uvijek iskazivao bešćutnost te izraziti nedostatak socijalne empatije. 

Guranje problema pod tepih 

Politika njegove vlade tri je godine bila čudna mješavina divljeg, nekontroliranog liberalnog kapitalizma i rigidnih boljševičkih metoda, a ne socijaldemokratska, što mu predbaciju i mnogi iskreni hrvatski socijaldemokrati. Jer, SDP-ova se vlada uopće nije brinula za najpotrebitije, najsiromašnije, nezaposlene...  

Sada, pred kraj svog mandata, odjednom počinje glumiti socijalnu osjetljivost. Radi se zapravo o guranju pod tepih pravih problema, prikrivanju vlastite nesposobnosti da gospodarski pokrene Hrvatsku i iskoristi sredstva EU fondova za boljitak hrvatskih građana. 

Na naplatu budućoj vladi

Povlače kratkoročne mjere isključivo u svrhu promidžbe prije ovogodišnjih parlamentarnih izbora. Stoga građani mogu očekivati da će s donošenjem sličnih mjera nastaviti i slijedećih mjeseci. Pritom su sve te mjere takve prirode da će njihove posljedice u financijskom smislu morati snositi iduća vlada. Za koju i sami premijer zna da će je predvoditi HDZ, pa o posljedicama niti ne brine.

Kako komentirate najavu okupljanja ljevice i može li takva pojačana aktivnost SDP-a ugroziti HDZ-ove planove?

Bez obzira što Milanović radio, HDZ-ova koalicija pobijedit će na parlamentarnim izborima, kao što je pobijedila i na svim dosadašnjim izborima u zadnje dvije godine.