Predsjednik Sabora akademik Željko Reiner najavio je za petak, 22. siječnja, prvo redovno zasjedanje novog saborskog saziva - na kojemu će mandatar Tihomir Orešković predstaviti svoju vladu i njen program. A izabrat će se i saborski odbori.

Bez dodatnih troškova

Sazivanje sjednice u petak, kada bi se trebala potvrditi i nova vlada i izabrati odbori, akademik Reiner je obrazložio željom da se ne stvaraju dodatni troškovi.

- Sjednicu smo odlučili sazvati u petak da se dovrše sva usuglašavanja, jer bismo, da smo je sazvali u srijedu, mogli samo izabrati odbore, a to bi bio trošak. U ovom trenutku mislim da se nitko ne zalaže za povećanje troškova.

Plan je, pojasnio je akademik Reiner, da se u petak prvo imenuje Odbor za izbor i imenovanja, nakon čega će slijediti stanka kako bi taj Odbor mogao predložiti ostale saborske odbore, njihove čelnike i sastav koji će biti usuglašeni ovih dana.

Predstavljanje vlade i programa

Potom će se Saboru obratiti mandatar Orešković koji će predstaviti program vlade i samu vladu. Nakon toga će biti rasprava, pa glasovanje o povjerenju vladi, najavio je akademik Reiner.

Sabor će, dodao je akademik Reiner, nastaviti raditi u tjednu iza 22. siječnja, raspravljat će razna izvješća za 2014. koja nisu prorađena u prošlom sazivu.

- Očekujem da će već pristići i neki prijedlozi zakona, znam da oni postoje.