(VIDEO) Sredstva od članarina oduzet će se lokalnim turističkim zajednicama i prebaciti u fond Hrvatske turističke zajednice. Tim sredstvima će raspolagati ministar - pravilnikom koji će on donijeti. Provodi se centralizacija turističkog poslovanja! Riječ je o samo jednom u nizu zakona kojima je Vlada osiromašila proračune jedinica lokalne samouprave. Istarska županija je favorizirana u odnosu na ostale. Kakva je to budućnost razvoja kontinentalnog, odnosno ruralnog dijela Hrvatske?! - neke su od ključnih poruka s današnje konferencije za novinare koju su u Saboru održali sabornici Jasen Mesić, Franjo Lucić i Tomislav Klarić u povodu izmjena Zakona o turističkoj zajednici i Zakona o boravišnoj pristojbi.

Donosimo ključne poruke:

MESIĆ: Nedopustivo kratka javna rasprava!

Ministarstvo turizma potiho priprema paket zakona koji bi trebali regulirati turističke zajednice, boravišnu pristojbu i članarine. Upravo je završila javna rasprava - nedopustivo kratka. Trajala je, naime, samo 14 dana! Predloženi zakoni mogu uzrokovati niz posljedica. Sredstva od članarina oduzet će se lokalnim turističkim zajednicama i prebaciti u fond Hrvatske turističke zajednice. Njima će raspolagati ministar - pravilnikom koji će on donijeti. 

Štetna centralizacija

To je centralizacija turističkog poslovanja - „reforma“ koja nije u skladu sa Strategijom razvoja turizma koju je donio Sabor. A koja je za cilj imala da se Hrvatska ravnomjerno turistički razvija. Nužno je nadograđivati sustav turističkih zajednica, ali prave reforme bi trebale obuhvatiti centralni ured turističke zajednice. Posebice dijela koji se odnosi na marketing. 

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/dubrovnik-hitne-izmjene-zakona-lorencin...

Čemu hitnost?

O predloženim zakonima negativno su se očitovali Turističko poslovno vijeće Hrvatske gospodarske komore, Zajednica županija i Udruga poslodavaca u hotelijerstvu. Potpuno je nejasno zašto se sada „guraju“ ovi zakoni! I to u ubrzanoj proceduri. Zakoni će ostaviti izrazito loše posljedice na razvoj turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

LUCIĆ: Favoriziranje jednih, nauštrb drugih!

Prijedlog zakona je katastrofalan! U Požeško-slavonskoj županiji bez posla će ostati 11 djelatnika u turističkim uredima. I ono malo prihoda koje ima neće više moći konzumirati. Istarska županija je favorizirana u odnosu na ostale! Prihoduje nekoliko puta više sredstava, nego ostale županijske turističke zajednice. Kakva je to budućnost razvoja kontinentalnog dijela Hrvatske?! Vlada stalno piše zakone koji dodatno centraliziraju Hrvatsku!

KLARIĆ: Novi udar na jedinice lokalne samouprave!

Ogorčeni smo ovakvim pristupom prema gradovima i općinama. Riječ je o samo jednom u nizu zakona kojima je Vlada osiromašila proračune jedinica lokalne samouprave. Sjetimo se ukidanja statusa brdsko-planinskog područja gradovima i općinama u Gorskom kotaru i smanjenja prihoda porezom na dohodak. Ovo je još jedan udar na jedinice lokalne samouprave! U Primorsko-goranskoj županiji izgubit ćemo trećinu ureda turističkih zajednica - oko 20 turističkih ureda i 40 radnih mjesta.