Jučer je SDP-ova većina izglasala Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola te pritom redom odbila sve HDZ-ove amandmane. Među inim, odbijen je HDZ-ov amandman na priziv savjesti matičara pred kojim se ozakonjuje životno partnerstvo. Podsjetimo, naši zastupnici tijekom rasprave  dobronamjerno su upozoravali da će se ovim zakonom stvoriti pravna nesigurnost. A na mala vrata želi se istospolnim zajednicama omogućiti posvajanje djece.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/o-zakonu-o-zivotnom-partnerstvu-vladajuci-dvolicno-i-protuustavno-skrecu-pozornost

Uime Kluba zastupnika HDZ-a govorio je potpredsjednik Sabora Željko Reiner. Prenosimo ključne naglaske:

REINER: Teško provediv zakon!

Obiteljskim zakonom zaštićena su prava djeteta te postupci u vezi s obiteljskim odnosima i skrbništvom. Uređivanje odnosa vezanih za djecu ovim zakonom suprotno je članku 62. Ustava i cijelom nizu drugih propisa, jer se djeca ne mogu štiti kako se to navodno pokušava ovim zakonom, nego se zapravo ovlašćuje životne partnere da ih mogu izvlastiti od njihovih roditelja. A to je suprotno Ustavu! Iako su i premijer i ministri tvrdili da neće biti dozvoljeno posvajanje djece, cijelim nizom članaka to se omogućuje!

Pravne kontroverze

Uskraćivanjem prava na prigovor savjesti matičarima otvara se prostor nesnošljivosti. To predstavlja napad na ljudsko dostojanstvo i osobni integritet onih koji zbog svojih uvjerenja - vjerskih ili svjetonazorskih - nisu suglasni s ovakvim zakonom. One koji bi htjeli savjesno i odgovorno obavljati svoj posao, tjera se na nešto protivno njihovoj savjesti. Omogućavanjem priziva savjesti država bi pridonijela smanjenju podjela u društvu, a bojim se da će se ovako stvoriti još jedan novi problem. 

U nizu amandmana ukazao sam na probleme koji će se javiti u provođenju ovog zakona: neusklađenost s cijelim nizom drugih zakona i pravne kontroverze. A to će stvoriti probleme osobama na koje se zakon odnosi! 

NAPOMENA: Ovo je bila zadnja sjednica prije ljetne stanke. Sabor će redovito zasjedanje nastaviti 15. rujna.