U Hrvatskom saboru je danas obilježena 22. godišnjica genocida u Srebrenici. Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković u obraćanju prisutnima naglasio je kako tragedija Srebrenice još uvijek traje, sve dok se ne identificira i posljednja žrtva, te se ne smije zaboraviti zbog istine, njezinog otkrivanja, zbog osvješćivanja i priznavanja zločina.

Barbarski čin

Istaknuo je kako na spomen Srebrenice i dalje prevladava isti osjećaj neshvaćanja - zašto i kako se takav barbarski zločin iz mržnje uopće mogao dogoditi.

- Iako je u Haagu optužen jedan dio odgovornih, mnogi izvršitelji zločina još uvijek su na slobodi. Na nama je svima da nastavimo pružati potporu utvrđivanju odgovornosti za počinitelje ratnih zločina, inzistirajući na pronalaženju svih nestalih. To dugujemo žrtvama i njihovim obiteljima.

Tjeskobna tišina i bol

Za nekoliko dana - kazao je Jandroković - bit će pokopano još 70 identificiranih osoba koje će naći smiraj uz 6.504 pokopane žrtve najvećeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata, a među njima i sedam maloljetnika.

- Sve su to bili životi ispunjeni osjećajima koje svako ljudsko biće poznaje, osjećajima nade, sreće, straha, ljubavi ili prijateljstva. I onda najednom, jednim okrutnim činom, njihovi životi iznenada su svedeni na ništavilo. Životi iza kojih je ostala samo tjeskobna tišina i bol.

Priznanje majkama Srebrenice

Istaknuo je da se danas odaje priznanje i majkama iz Srebrenice - koje se sve ove godine bore da pronađu svoje najbliže, da približe svijetu srebreničku istinu i očuvaju uspomenu na sve njezine žrtve.

- Iako je u Srebrenici izvršen genocid, ima onih koji to poriču. I zato svi zajedno moramo biti složni u utvrđivanju istine - to mora biti naša svakodnevna pojedinačna i kolektivna zadaća. Naša pojedinačna i kolektivna zadaća mora biti i čuvanje sjećanja, jer zaborav i ravnodušnost su najveći neprijatelji. Naša odgovornost mora biti i borba za pravdu, poštivanje dostojanstva i prava svakog čovjeka, prenošenje tih vrijednosti na buduća pokoljenja. Danas smo se ovdje okupili ujedinjeni u istoj želji, da kažemo svakom zločinu - nikada više.

Komemoraciji u Hrvatskom saboru prisustvovali su brojni saborski zastupnici te predstavnici diplomatskog zbora i vjerskih zajednica.