“Kidam se od smijeha!” Citirati samog premijera najbolji je komentar na rebalans proračun koji je jučer “obrazložio” u Saboru. Milanović je još jednom odgodio “bolju budućnost”, najavivši “izlazak iz krize za tri godine”!? Tvrdi da uopće ne razmišlja o “novim porezima”, ali “zasad odustaje” od uvođenja poreza na nekretnine. Za nesposobnost njegove vlade, naravno, kriv je HDZ. Ali, kada mu se predoče komparativni podaci, onda vrda da se ne kani “nadmetati brojkama”. Kidali bismo se od smijeha da Hrvatsku nije urušio… 

“Premijer je obećao kada je došao na vlast da će za nekoliko mjeseci biti bolje. Pa je onda rekao da će to biti za godinu dana. Sada pak govori da će biti bolje za dvije godine. Na žalost, ugašena je svaka nada da će se bilo što dobro s njima dogoditi. Premijerov program - to je program obmane i zavaravanja” - izjavio je Tomislav Karamarko 25. studenog u “Oporbenom zarezu”, zamoljen da prokomentira Milanovićeve “optimistične najave” o gospodarskom oporavku. 

Što čeka Josipović?

I zapitao se zašto predsjednik RH ne iskoristi ustavne ovlasti te sazove izvanrednu sjednicu Vlade. A razloga je na pretek: slom proračuna, rekordni deficit, pad BDP-a, nova zaduživanja, 355 tisuća nezaposlenih, a nula investicija… 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zasto-josipovic-ne-sazove-izvanrednu...

Postavljajući Josipoviću to posve logično pitanje, predsjednik HDZ-a nije mogao znati da će Milanović za samo dva dana, 27. studenog u Saboru, ponovno sebe nadmašiti. Da će “bolju budućnost” još jednom odgoditi: predstavljajući prijedlog državnog proračuna za 2014. najavio je “izlazak iz krize za tri godine”!? Idućeg tjedna vjerojatno će se brojka povećati na četiri, možda pet…

Smijem se, a plakao bih

Narod očekuje rješenja - odmah i sada! - ali premijer nudi obećanja s odgodom, farba nas “projekcijama”. Tvrdi da ne razmišlja o “novim porezima”, ali (sic!) “zasad odustaje” od uvođenja poreza na nekretnine, i to samo zbog otpora koalicijskih partnera. Zajedno s tzv. “najuspješnijim ministrom” (Slavkom Linićem) kreirao je proračunski deficit od 17,4 milijardi kuna - najveći u povijesti Hrvatske! - ali se on u sabornici, citirajmo ga, “kida od smijeha”. 

Njemu je do smijeha. Nezaposlenih će do kraja godine vjerojatno biti 400.000, ali je on i dalje “neprikosnoven”, “bezgrešan”, bahat… Za nesposobnost njegove vlade, naravno, kriv je HDZ. Ali, kada mu se predoče konkretni komparativni podaci, onda skreće temu vrdajući da se ne kani “nadmetati brojkama”. Što je odgovorio upravo na sljedeću repliku potpredsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Ivana Šukera:

Premijer gluh i slijep na brojke

- Gospodine premijeru, u povijesti Hrvatskog sabora ovo je najkraće obrazloženje proračuna, a situacija nikad nije bila ozbiljnija. Vama se sve svodi na dvije izjave: “sve ćemo rasprodati i dići ćemo poreze”! Za rekordni deficit koji ste stvorili pokušavate svaliti krivnju na HDZ-ovo “neodgovorno zaduživanje”. A evo konkretnih brojki međunarodnih financijskih institucija, pa ih pokušajte zanijekati. Državu ste naslijedili s udjelom javnog duga u BDP-u od 42 posto, a na kraju ove godine udio je narastao na 60! To su činjenice koje nijedna politička retorika ne može promijeniti.

Na te je podatke, ponovimo, Milanović odgovorio da se ne želi “nadmetati brojkama”. Slično je uzvraćao i na argumente svih ostalih naših zastupnika - pravio se gluhim. Što ga, međutim, nije priječilo da svako malo  pribjegne izlizanom, prozirnom SDP-ovu štosu: HDZ je kriv za sve! Stoga na premijera više nećemo trošiti dragocjeni prostor. Donosimo izvatke iz pitanja i replika HDZ-ovih sabornika:

ŽELJKO REINER

Čuli samo lijepe planove i lijepe želje bez pokrića. U Vašem govoru rabili ste mnoge vrlo općenite izraze “započet ćemo”, “planiramo”, “oslanjat ćemo se na EU fondove”... Kad ste već spomenuli fondove, koji su rezultati? Ove godine ni eura niste povukli iz njih! Proračun Vam se raspao, a obećavate rast ekonomije od 1,3 do 2,5%?! Tako ste najavljivali gospodarski oporavak i za 2012. i za 2013. godinu…

MARTINA DALIĆ

Što smeta poduzetniku u Hrvatskoj? Nestabilnost porezne politike jedna je od najvećih prepreka uspješnom poslovanju tijekom Vašeg mandata. Potrebno je i hrvatskim građanima i poduzetnicima obećati - štoviše, zajamčiti - da se više neće uvoditi novi porezi ili povećavati oni stari. Dakle, gospodine predsjedniče Vlade, možete li zajamčiti pred cijelom hrvatskom javnosti da do kraja Vašeg mandata nećete uvesti porez na nekretnine?

DOMAGOJ IVAN MILOŠEVIĆ

Nikada u ove 23 godine nije pred Sabor došao manje reformski, a toliko kukavički prijedlog proračuna. Na ovaj način, isključivi krivac za urušavanje nacionalnog gospodarstva bit ćete Vi!

ANTE BABIĆ

Zbilja ne znam odakle crpite “optimizam”. Raspričali ste se o konsolidaciji javnih financija i uvođenju reda, no Vašom politikom uveli ste red, odnosno redove, samo ispred pučkih kuhinja, Caritasa, Fininih šaltera zbog blokiranih računa, Zavoda za zapošljavanje... Ako ovako “uspješno” nastavite, nema Hrvata koji se neće naći u jednom od takvih redova. 

BRANKO BAČIĆ

Zašto u proračunu za 2014. nema nijedne kune za kvalitetnije prometno povezivanje Dubrovačko-neretvanske županije? Ne znamo što će biti s Pelješkim mostom. Ne znamo hoćemo li nastaviti graditi autocestu prema Dubrovniku, ili ćemo graditi brzu cestu. Hoćemo li ulagati u zračnu luku? Prema dijelu Hrvatske koji je potpuno odsječen od ostatka države ova Vlada nema sluha. Ni kune iz proračuna!

DARKO MILINOVIĆ

Vama je do smijeha, ali u ovakvoj katastrofi koju ste izazvali uistinu nije vrijeme za smijeh. Ovog su mjeseca plaće u zdravstvu kasnile deset dana, prošlog također. Vaša je Vlada samo u zdravstvu napravila novi dug u iznosu od oko 5 milijardi kuna, i tu brojku ne možete demantirati! Ali, ništa nismo mogli čuti o socijalnoj osjetljivosti ovog proračuna, o razvojnoj komponenti, o očuvanju pozicije domaćih tvrtki…

FRANO MATUŠIĆ

Premijer nas svjesno obmanjuje u Saboru, uz ovakvu diletantsku vladu nemoguć je gospodarski rast. Kada već govorimo o likovima iz Alana Forda, moram priznati da me djelovanje Vlade podsjeća na Superhika - oduzima siromašnima da bi davala bogatima!