(VIDEO) Ponosan sam na sve što sam radio od studentskih dana do časne dužnosti ministra financija - mogu čiste savjesti reći da sam sve svoje poslove radio predano, odgovorno i pošteno! Mogu prihvatiti kritičku raspravu o rezultatima mog rada, ali ne mogu prihvatiti olako dovođenje u sumnju moje profesionalne i ljudske časti i poštenja. Još jednom odbacujem sve neutemeljene optužbe i objede na svoj račun! - istaknuo je, među ostalim, ministar financija dr. sc. Zdravko Marić u Hrvatskom saboru.

Izlaganje ministra Marića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Javni interes - na prvom mjestu

Odmah na početku odbacujem sve što stoji u zahtjevu za izglasavanjem nepovjerenja meni kao ministru financija - kao potpuno promašeno i neutemeljeno. O tome se očitovala i Vlada RH. A sada i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Posebice odbacujem da sam bilo kojim svojim postupkom u obnašanju javnog posla pogodovao ili stavljao privatan interes ispred javnog.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/spremno-cekam-saborsku-raspravu-jednostavno-ne-mogu-prihvatiti-lazne-optuzbe-na

Što se tiče navodnog sukoba interesa, to što sam radio u Agrokoru četiri godine ne znači diskvalifikaciju za obavljanje dužnosti ministra financija. Mislim da sam radom u privatnom sektoru stekao dodatno radno iskustvo - koje mi je pomoglo u sagledavanju gospodarskih i financijskih problema.

Nisam dioničar u Agrokoru

Nakon imenovanja na dužnost ministra financija, s Agrokorom me veže jedino briga za stabilnost gospodarskog i financijskog sustava Hrvatske. Nisam dioničar u bilo kojem društvu u koncernu Agrokor i nemam ugovor o povratku u Agrokor po završetku dužnosničkog mandata.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/s-agrokorom-me-ne-veze-nista-osim-brige-za-gospodarsku-stabilnost-duznost-obnasam

Insinuacije ispod svake razine dostojanstva

Ispod svake razine ljudskog dostojanstva su insinuacije koje se stavljaju na teret mojoj obitelji - jer nitko iz moje obitelji nije zaposlen u sustavu Agrokora. Stoga, nemam nikakvog privatnog interesa koji bi me vezao za koncern Agrokor. Nakon stupanja na dužnost ministra financija, više sam puta jasno i javno komunicirao da ću se u mogućim odlukama vezanim za Agrokor izuzeti od donošenja odluka.

Da, radio sam u Agrokoru

Kao zaposlenik Agrokora, bio sam izvršni direktor za strategiju tržišta kapitala zadužen za izradu makroekonomskih analiza i operativnih programa za srednjoročne planove i budžete te njihovo predstavljanje rejting agencijama i investitorima, ali i svim potencijalnim partnerima. Financijska izvješća sam dobivao kad su bila gotova i revidirana, a informacije o stanju u Agrokoru proteklih godinu i više dana imao sam iz javno dostupnih ocjena rejting agencija.

Čiste savjesti

Mogu čiste savjesti reći da sam sve svoje poslove radio predano, odgovorno i pošteno -ponosan sam na sve što sam radio od studentskih dana do časne dužnosti ministra financija. Mogu prihvatiti kritičku raspravu o rezultatima mog rada, ali ne mogu prihvatiti olako dovođenje u sumnju moje profesionalne i ljudske časti i poštenja. Još jednom odbacujem sve neutemeljene optužbe i objede na svoj račun.