Vlada RH zasad neće mijenjati Zakon o privatizaciji Ine iako je to prije dva mjeseca zatražila Europska komisija. Saborski Odbor za europske poslove, naime, dao joj je jednoglasnu podršku da pred Europskom komisijom obrani strateške interese Hrvatske i obrazloži zašto ne želi mijenjati dotični zakon.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-osobno-cu-predsjedati-savjetom-za-vracanje-ina-e-u-hrvatsko-vlasnistvo-i

Jednoglasno u obranu strateških interesa

To konkretno znači da se Republika Hrvatska ne odriče prava na veto u slučaju odluka koje se odnose na prodaju dionica ili imovine u vrijednosti koja prelazi određeni prag. Europska komisija pak smatra da su te odluke suprotne pravilima o slobodi kretanja kapitala, zbog čega bi, spekulira se, mogla pokrenuti i sudski spor protiv RH.

- Jednoglasno smo dali podršku Vladi da pred Europskom komisijom obrazloži odluku zašto u ovom trenutku ne bismo mijenjali Zakon o privatizaciji Ine. I vjerujemo da će Komisija prepoznati važnost energetskog sektora za Hrvatsku i trenutačne okolnosti - istaknuo je predsjednik Odbora za europske poslove Ivan Domagoj Milošević (HDZ).

Otkup MOL-ova udjela

- U prilog tome ide i važna činjenica da smo krenuli u proces otkupa MOL-ova udjela u INI - zaključio je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović (Most).

Odbor traži od Vlade da započne razgovore s Europskom komisijom, a nakon toga slijedi - ako EK  tako odluči - eventualni spor na sudu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/interesne-skupine-nece-uspjeti-destabilizirati-vladu-i-sprijeciti-njene-odluke-u