Glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a (i član Predsjedništva naše stranke) Gordan Jandroković za Tportal osvrnuo se na neprimjereni, provokatorski tekst pod naslovom „Lijepa naša haubico“, objavljen u tjedniku Novosti - glasilu Srpskog narodnog vijeća čiji je predsjednik Milorad Pupovac. Istaknuo je da takvi tekstovi ne pridonose sveukupnoj kvaliteti odnosa između većinskog hrvatskog naroda i srpske manjine te da je hrvatska himna vrijednost zaštićena zakonom!

Jandrokovićevu izjavu prenosimo u cijelosti:

Radi se o neprimjerenom sadržaju, bez obzira što se njegovi autori pozivaju na satiru. Hrvatska himna je, podsjećam, zaštićena Zakonom o zastavi, grbu i himni RH.

Licemjerje i provokacija

Zanimljivo je da su oni koji sad to brane iznimno osjetljivi kad se dira u njihove vrijednosti, kada se drugi šale ili daju neprimjerene komentare na račun manjina. Onda se obrušavaju na one koji to čine. Ako su dosljedni, poštovat će i vrijednosti druge strane. Hrvatska himna je vrijednost zaštićena zakonom i u nju se ne bi smjelo dirati na ovakav način. Ovo nije prvi put da Novosti provociraju nečime objavljenim na svojim stranicama.

Unazađivanje odnosa

Novosti se financiraju iz proračuna i svi građani izdvajaju za njih, to su novine koje bi trebale čuvati identitet srpske manjine. Pljuvanje po hrvatskoj himni nije vrijednost identiteta srpske manjine. Autori bi trebali voditi računa koja je temeljna zadaća i cilj glasila za koji pišu. Mislim da ovakvim tekstovima ne doprinose sveukupnoj kvaliteti odnosa između većinskog hrvatskog naroda i srpske manjine.