(VIDEO) I predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković danas se na kninskoj tvrđavi u govoru obratio brojnim okupljenima na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Oluja“.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hrvatska-ne-da-na-oluju-kao-sto-ni-branitelji-nisu-dali-na-hrvatsku

Donosimo ključne Jandrokovićeve poruke:

Ponosni na Oluju

Velika mi je čast što vas mogu pozdraviti u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno. Svim Hrvaticama i Hrvatima i svim hrvatskim građanima čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a hrvatskim braniteljima njihov dan - Dan hrvatskih branitelja. Danas je dan radosti, slavlja i ponosa! Hrvatski narod danas slavi pobjednički uspjeh svoje vojske i policije te njihovu veličanstvenu pobjedu za našu državu, našu slobodu i demokraciju. Prisjećamo se trenutka otprije 22 godine kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman podigao na ovom istom mjestu hrvatsku zastavu i simbolično označio završetak uspostave slobodne i neovisne Hrvatske za buduća stoljeća. Bio je to dan povijesne važnosti i za pamćenje.

Četiri dana za povijest

Oluja je bila odlučujuća bitka Hrvatske vojske i policije koja je hrvatskom narodu u samo četiri dana donijela mir i slobodu. Oluja je spojila sjever i jug Domovine u cjeloviti državni prostor i potvrdila oslobodilački karakter Domovinskog rata i njegovu legitimnost u obrani naroda, države i nacionalnog identiteta. Mudrost prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i tadašnjeg vodstva dovela je potom do reintegracije mirnim putem hrvatskog Podunavlja. Uspostavljena je cjelovitost Hrvatske u međunarodno priznatim granicama i završio je Domovinski rat.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/sa-zahvalom-i-postovanjem-sjecamo-se-svih-koji-su-zivot-dali-za-domovinu-i-dr

Poštovanje i zahvalnost

Olujnom pobjedom prije 22 godine Hrvatska je svima dokazala da ima oružanu silu. Hrvatski branitelji su istinski domoljubi koji su nesebično davali sebe za svoj narod i Domovinu. Zato neka im je vječna slava. Izražavamo naše najdublje poštovanje i zahvalnost svim hrvatskim junacima koji su svoje živote dali za Domovinu. Domovinski rat je temelj postojanja suvremene hrvatske države na kojem moramo graditi našu povijest, sadašnjost i budućnost.

Međusobno uvažavanje i solidarnost

Osim stalnog jačanja državnih institucija i pravnog okvira, neophodno je među hrvatskim ljudima razvijati osjećaj međusobnog uvažavanja i solidarnosti. Hrvatska iz Domovinskog rata već ima iskustvo zajedničkog djelovanja i nacionalnog jedinstva - koje su nas dovele do pobjede. Stoga, bez obzire na razlike, Hrvatska je naša zajednička i jedina Domovina. Na koju moramo biti ponosni i koju zajedno moramo graditi i unaprjeđivati.

Govor predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića u cijelosti možete pogledati na linku:

http://vijesti.hrt.hr/399653/sloboda-i-mir-nisu-nesto-sto-moramo-uzeti-zdravo-za-gotovo