Proračun mu se raspao, prihodi smanjili - i to unatoč poreznom teroru. No kreator te katastrofe ni za što, tvrdi, „nije kriv“. Štoviše, najavljuje uvođenje novog poreza koji će - kako je dobro zaključio Ivan Šuker - biti najveći socijalni udar u povijesti hrvatske države. Linić misli uzeti osam milijardi iz džepova građana i tako nadomjestiti vlastite neuspjehe, ali zaboravlja na bitnu činjenicu - građani taj novac nemaju!

Burno u Hrvatskom saboru. Kako i ne bi bilo, kada se raspravljalo o rebalansu ovogodišnjega državnog proračuna - jednom od najeklatantnijih dokaza nesposobnosti i nemoći Kukuriku vlade, kao i zorni primjer njenih abortiranih obećanja. Što je, predstavljajući izmjene proračuna, morao priznati i tzv. „najuspješniji ministar“ Slavko Linić:

Linokio

- Rashodi su veći od planiranog, a prihodi manji. (…) Planirani prihodi ne ostvaruju se na PDV-u i porezu na dobit. (…) Naše projekcije gospodarskog rasta nisu realizirane, pa rast od 1,3 posto nije ostvaren. (…) Deficit se popeo na 5,5 posto, što je rizično za Hrvatsku. (…) Činjenica jest da je Vlada pogrešno procijenila i planirala. Nismo očekivali toliki gubitak.

Linić je, drugim riječima, priznao da mu se raspao proračun. Da njegov porezni teror ne da nije urodio prihodovnim plodom, nego da je ugušio Hrvatsku. Da je sve od početka bilo krivo postavljeno. Da su nas varali i lagali, zbog čega je narod „najuspješnijem ministru“ već nadjenuo nadimak - Linokio.

U svakoj bi se pristojnoj vladi tvorac takvog „uspjeha“, kreator najvećeg deficita u nacionalnoj povijesti, sam povukao. I zamolio za oprost. No ne i u ovoj vladi. Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković:

Bez kazne i kajanja

- Danas ste, g. ministre, bili vrlo iskreni i progovorili o vlastitim pogreškama. To je korektno, priznali ste svoj neuspjeh. BDP pada, a ne raste - kao što ste u više navrata obećavali. Hoćete li odgovarati za neuspjeh? Snositi posljedice?

No to Liniću ne pada na pamet. Naprotiv, tvrdoglavo inzistira na onome što nas je i sunovratilo - na fiskalnoj represiji. Najavio je, ipak, uvođenje poreza na nekretnine. Ivan Šuker, također potpredsjednik HDZ-ova Kluba:

- To je samo još jedan dokaz apsolutno promašene politike ove vlade. Koja svoju nesposobnost lomi preko leđa ionako osiromašenog naroda. Porez na nekretnine bit će najveći socijalni udar u povijesti hrvatske države. Bacit će hrvatske građane na koljena. Linić misli uzeti osam milijardi iz džepova građana i tako nadomjestiti svoje promašaje, ali zaboravlja na jednu činjenicu - građani taj novac nemaju!

Otužno svaljivanje krivnje

Liniću se sve raspalo - što će opet morati plaćati građani - no on ni za što, tvrdi, nije kriv. Prilično proturječno s obzirom na priznanje da je „Vlada pogrešno procijenila i planirala“. HDZ-ov zastupnik Darko Milinović:

- Ministar financija me podsjeća na Einsteina i njegovu izreku: „Nisam pogriješio već sam našao tisuću razloga zašto ne mogu doći do cilja".

No Linokio ne samo da ništa nije kriv, nego su po starome partijskom modelu uvijek krivi neki drugi - tzv. unutrašnji neprijatelji. HDZ, dakako, a sada i poduzetnici - jer „nisu pokrenuli ciklus povećane proizvodnje i investicija“. Krivi su mu, dakle, oni koje je sam svojim „mjerama“ ugušio. Takvo prebacivanje loptice s vlastitih grijeha bilo bi skandalozno da nije već - otužno. I dosadno. Dosadni, nemaštoviti, prozirni Linokio.