Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković na zagrebačkom je Mirogoju - gdje je predvodio saborsko izaslanstvo koje je položilo vijence u povodu obilježavanja Dana Hrvatskog sabora - dao izjavu za brojne okupljene novinare.

Sjećanje na dr. Tuđmana i hrvatske branitelje

Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković je u povodu obilježavanja Dana Hrvatskog sabora kazao da je to jedan od najvažnijih dana u modernoj hrvatskoj povijesti.

- Tog je dana 1990. nakon demokratskih izbora izabran novi, demokratski Sabor. Sjetili smo se prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana - koji je tada održao povijesni govor. Sjetili smo se hrvatskih branitelja - svih onih koji su dali svoj život za našu slobodu, samostalnu i demokratsku Hrvatsku. Imat ćemo danas prijem u Hrvatskom saboru, okupit će se državni vrh i svi važni protagonisti društvenog i javnog života.

Predstavljanje novih ministara

Kako je naglasio, plenarna sjednica Hrvatskog sabora održat će se 7. lipnja.

- Sutra će se održati sjednica Predsjedništva Hrvatskog sabora, koju uvijek trebamo imati prije plenarne. Prva plenarna sjednica Hrvatskog sabora bit će 7. lipnja. U okviru zakona i Ustava RH, te poslovnika Hrvatskog sabora, na toj prvoj sjednici predsjednik Vlade RH treba predložiti nove ministre. Očekujem da će tako i biti.

Pobjednička stranka

Odgovarajući na pitanje novinara o drugom krugu lokalnih izbora, istaknuo je da je HDZ pobjednik te smo dobili najveći broj župana, gradonačelnika i načelnika. U drugome krugu, taj broj bit će još i veći.

- HDZ je pobijedio na lokalnim izborima. Dobili smo najveći broj župana, gradonačelnika i načelnika te većine u županijskim, gradskim i općinskom vijećima. U sredinama u kojima idemo u drugi krug izbora s našim kandidatima vjerujemo da ćemo povećati broj župana, gradonačelnika i načelnika.

U najboljem interesu građana

Dodao je da u sredinama u kojima nemamo naše kandidate u drugom krugu, u dogovoru s našim županijskom, gradskim i općinskim organizacijama, djelovat ćemo i procijeniti što je korisno za građane tih sredina.

- Svatko ima pravo odlučiti na biračkom mjestu za koga će glasovati. Birači HDZ-a, isto tako, odlučuju sukladno svojim procjenama i onome za što se kandidat ili kandidatkinja zalažu - gledaju programe, projekte i svjetonazor koji zastupa određeni kandidat.

http://hr.n1info.com/a199836/Video/Info/Premijer-ce-sljedecega-tjedna-predstaviti-nove-ministre.html

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/obiljezavanje-dana-hrvatskog-sabora---478252.html

VIJENCI NA MIROGOJU

U povodu obilježavanja Dana Hrvatskog sabora, izaslanstvo ovog najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela u Republici Hrvatskoj - predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem - položilo je vijence na zagrebačkom Mirogoju. Vijenci su položeni kod Spomenika Glasa hrvatske žrtve - Zid boli, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobnici prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana,  te na Krematoriju - Zajednička grobnica za neidentificirane žrtve Domovinskog rata. U saborskome izaslanstvu, među inima, bio je potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner.

Dan Hrvatskoga sabora obilježava se kao dan spomena na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.