Radi tog cilja, a kao rezultat vulgarne i neodgovorne političke trgovine, krši se načelo vladavine prava, uvodi pravnu nesigurnost, slabi uloga Ustavnog suda, otežava provedba referenduma te stvaraju „regije“. I HDSSB i Hrvatski laburisti bit će suodgovorni za sve negativne posljedice ovakvih ustavnih promjena - upozorili su HDZ-ovi zastupnici na novinskoj konferenciji u Saboru. 

Snažno smo protiv ovakvih promjena Ustava jer su dugoročno štetne za demokraciju, vladavinu prava, pravnu sigurnost te destabiliziraju političke prilike u Hrvatskoj. Njima će oslabiti uloga Ustavnog suda, otežat će se provedba referenduma, a nejasnom definicijom regionalizacije otvara se mogućnost dezintegracije zemlje. A sve to iz jednoga jedinog razloga - kako bi se spriječilo izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj! - stajalište je HDZ-a koje je u Saboru, otvarajući izvanrednu novinsku konferenciju, sažeo potpredsjednik našega zastupničkog kluba Gordan Jandroković.

Pri tom je citirao predsjednicu Ustavnog suda Jasnu Omejec koja je iskazala zabrinutost zbog toga što se u praksi Ustav poima instrumentalno i što služi kao puko sredstvo za ostvarivanje parcijalnih politikantskih i strančarskih interesa. Te dometnuo:

- Sve je rezultat vulgarne i neodgovorne političke trgovine koja će nanijeti veliku štetu Hrvatskoj. Oni koji podrže ovakve promjene preuzimaju i odgovornost za sve negativne posljedice. I HDSSB i Hrvatski laburisti bit će suodgovorni ako Milanovićeva vlada ponovno pokuša izigravati međunarodne obveze RH vezane za EU uhidbeni nalog!

Nesagledive pravne posljedice

Davorin Mlakar, također potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, istaknuo je da su ovakve ustavne promjene udar na već dostignutu razinu demokracije hrvatskoga društva, ali i rada Hrvatskoga sabora: 

- Najvažniji dokument u državi donosi se uz isforsiranu javnu raspravu, koja je trajala svega 15 dana, i to putem interneta! Time su onemogućili velikom krugu građana da uopće iznese mišljenje. U ovako se kratkom roku ne donose  ni manje važni propisi od Ustava. 

Napomenuo je i da su Radna grupa za promjenu Ustava te Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav odbili razmotriti, premda su to bili dužni učiniti, prijedloge Kluba HDZ-a. Iznio je još dva razloga zbog kojih HDZ-a odbija predložene promjene:

- Unošenjem odredbe o nezastarijevanju teških ubojstava krši se načelo vladavine prava i uvodi pravnu nesigurnost s nesagledivim posljedicama u budućnosti. Druga stvar koju smatramo podjednako opasnom za pravni sustav RH jest činjenica da bi se predloženim izjednačavanjem ustavnih zakona s Ustavom, ali i drugih zakona koje bi običnom većinom označio Hrvatski sabor, Ustavni sud onemogućio da ocjenjuje njihovu ustavnost. 

„Regije“ iza leđa javnosti 

Potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks pojasnio je pak da se promjenama Ustava na mala vrata pokušava unijeti, uz postojeće jedinice regionalne i lokalne samouprave, nova teritorijalna jedinica „regija“, čiji će se djelokrug i karakter utvrditi zakonom:

- Želi se uvesti takav oblik i tip regije koja će imati sve značajke sui generis države, a o tome hrvatska javnost nije uopće upoznata te o tome nije provedena ni stručna ni politička  javna rasprava. Također, određivanjem krajnje opširnog kruga pitanja zbog kojih se ne može raspisati referendum onemogućava se neposredna demokracija, što pokazuje strah vladajućih od naroda!

Na kraju je Šeks naveo i da je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav preglasavanjem odbio raspravljati o prijedlozima Kluba zastupnika HDZ-a premda je raspravljao o svim ostalim inicijativama podnositelja. To je presedan i zato su HDZ-ovi zastupnici odbili sudjelovati u Radnoj skupini za promjenu Ustava.