Bleiburg je simbol - i bleiburških žrtava i žrtava Križnih puteva. Stotine tisuća je Hrvata tamo stradalo. Vidjeli ste stravične, jezive slike rudnika punih kostura. Stradale su i žene i djeca. Kukuriku koalicija je ukidanjem pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu pokrenula ideološke teme. To im je trebalo jer se nisu bavili gospodarstvom! - istaknuo je, između ostalog, potpredsjednik Sabora Ante Sanader u gostovanju u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Domagoj Novokmet).

Donosimo ključne poruke:

O pijetetu žrtvama

Ključno je pitanje zašto je uopće bilo ukinuto pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu. Jer - i Račan i Milanović su se 2008. poklonili u Bleiburgu. Postoji, dakle, dvostruka politika SDP. Nakon što su došli na vlast očito su htjeli dobiti neke nove glasove -jer ne vidim nijednog drugog razloga za ukidanje pokroviteljstva. Tamo su nevine žrtve stradale. Bleiburg je simbol - i bleiburških žrtava i žrtava Križnih puteva. Stotine tisuća je Hrvata tamo stradalo. Vidjeli ste stravične, jezive slike rudnika punih kostura. Stradale su i žene i djeca.

O komunističkom totalitarizmu

Pokroviteljstvo Sabora je odavanje pijeteta za nevino pobijene. No, nekim očito odgovara to drugačije prikazati. Austrijske vlasti ne dozvoljavaju tamo nikakve fašističke znakove. To je dakle komemoracija nevinim žrtvama - tamo je bio početak njihova križnog puta. Ljudi su kroz povijest bili ubijani - jer su htjeli samostalnu hrvatsku državu. Primjer su Stjepan Radić, Eugen Kvaternik, Zrinski i Frankopani… HDZ su neki proglašavali „strankom opasnih namjera“ - jer smo htjeli samostalnu državu. Jugoslavenski režim je svaki spomen nečega hrvatskoga proglašavao to fašizmom.

O SDP-ovu ukidanju saborskog pokroviteljstva

Već ta ozbiljnost da je Hrvatski sabor pokrovitelj nad komemoracijom u Bleiburgu daje joj na važnosti. Potrebno se potruditi da se tamo ne dogode provokatori. Austrija ima stroge zakone - nikakva fašistička obilježja ne smiju tamo biti. Kukuriku koalicija je ukidanjem pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu pokrenula ideološke teme. To im je trebalo jer se nisu bavili gospodarstvom. Mi ispravljamo jednu nepravdu, odgovornost je hrvatske države - kao i svake ozbiljne državi - komemorirati žrtve.