Zdravstvo kolabira, a Varga se bavi unutarpartijskim obračunima! Sjaši Kurta da uzjaši Murta! - poručio je predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo prof. dr. Ante Ćorušić komentirajući najavu da će SDP-ov ministar Siniša Varga smijeniti sanacijske upravitelje kliničkih bolničkih centara.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-zdravstvo-kolabira-varga-se-ba...

Bratoubilački rat u SDP-u 

Jednostavno rečeno, ministar Varga „čisti“ kadrove Milanovićevih protivnika unutar SDP-a - Vojka Obersnela i Rajka Ostojića. No na noge su se dignuli i u obranu „svojih ljudi“ stali lokalni „socijal-demokratski šerifi“. 

Tako je nakon samo nekoliko sati - piše jučer Slobodna Dalmacija - povučena odluka o smjeni sanacijskog upravitelja KBC-a Split dr. Nikole „Kolje“ Poljaka, i to na „uvjeravanje“ splitskog gradonačelnika Ive Baldasara koji je zauzvrat ponudio „čvrstu podršku lokalnog SDP-a Zoranu Milanoviću“. 

Smjene sanacijskih upravitelja komentirali su HDZ-ovi saborski zastupnici Dujomir Marasović (bivši ravnatelj KBC-a Split - za Slobodnu Dalmaciju) i Darko Milinović (bivši ministar zdravstva i nekadašnji predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka - za Novi list): 

MARASOVIĆ: Milanović morao popustiti splitskoj partijskoj ćeliji!

Smjene ravnatelja - same po sebi, bez reformskih zahvata - ne mogu donijeti nikakav ozbiljan pomak prema naprijed ili prema racionalizaciji i uštedama u zdravstvu. Moram ustvrditi da mi je drago da doc. dr. Kolja Poljak ostaje na čelu KBC-a Split, ali mislim da ga je spasila splitska partijska ćelija koja se pobunila što je bio smijenjen bez njenog znanja. Slučaj svjedoči o odnosu snaga u Partiji - da Milanović mora respektirati splitsku partijsku organizaciju.

MILINOVIĆ: Čistke po političkom ključu!

Većina upravitelja postavljena je po političkom ključu za vrijeme bivšeg ministra Rajka Ostojića, stoga su sadašnje smjene samo način da se uklone oni koji više nisu politički podobni. Smjene nemaju ni najmanje veze s njihovim upravljačkim sposobnostima - ionako su bili prisiljeni da 90 posto sredstava kojima raspolažu izdvajaju na plaće. Milanović i Varga postavljaju svoje ljude, a moguć je i scenarij da će im povećati budžete kako bi ispalo da dobro rade. 

Kada sam svojedobno bio došao na mjesto predsjednika Upravnog vijeća riječkog KBC-a, svi su očekivali da ću smijeniti ravnatelja Hermana Hallera. No nikoga nisam želio smijeniti dok se ne vidi je li kvalitetan ili nije, a Haller se pokazao kao kvalitetan ravnatelj. A sada ga uklanja Varga!?