(VIDEO) Nijedan ozbiljan ministar ne smije javno govoriti o poreznom nadzoru, a kamoli o najavama istraga! Ako ministar ima spoznaje o eventualnim protuzakonitim radnjama - dužan je informacije razmjenjivati s mjerodavnim institucijama. A ne - s javnošću. Stvara se medijska  predstava! Najavljuje se progon, uhićenja, istrage…  Stvara se atmosfera straha! Porezna uprava pretvorena je u - neprijatelja! - istaknuo je, među inim, naš saborski zastupnik dr. Goran Marić u sinoćnjem gostovanju u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Domagoj Novokmet).

Komentirao je Lalovčeve najave uhićenja, umjesto da se bavi svojim poslom, stvaranje atmosfere straha, uništavanje poduzetništva stalnim izmjenama poreza, pretvaranje Porezne uprave u neprijatelja i generatora nestabilnosti…

Donosimo ključne poruke:

Nepodnošljiva lakoća dvostrukih kriterija

Kada govorimo o Samostalnom sektoru za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija - nemamo čime biti impresionirani. Svaki dužnosnik treba znati smisao i domet svake izgovorene riječi. U ovom slučaju - to se nije pokazalo. Ministri eksploatiraju medije, a sve se manje bave svojim poslom. Loš znak Hrvatsku! Politikantski potez! Primjerice, nalaz Državne revizije navodi da Ministarstvo financija - koje sada najavljuje procesuiranje nekih slučajeva - nije poduzelo u lani nijednu propisanu radnju u vezi naplate koncesija. Dvostruki kriteriji! 

Utjerivanje straha u kosti

Nije se trebalo ići u Ameriku učiti kako se hvataju oni koji ne plaćaju porez - sve se zna što se radi u Hrvatskoj!  O svim poslovnim događajima postoji evidencija. Može se uvesti red! Nedodirljivih ima - radi se selektivno. Nijedan ozbiljan ministar ne smije javno govoriti o poreznom nadzoru, a kamoli o najavama istraga! Vrlo neozbiljno! Ako ministar ima spoznaje o eventualnim protuzakonitostima - dužan je informacije razmjenjivati s mjerodavnim institucijama. A ne - s javnošću! Radi se, naime, jedna medijska predstava. A nema stvarnog učinka! Najavljuje se progon, uhićenja, istrage… Stvara se atmosfera straha! A potrebna je atmosfera sigurnosti i administracijske stabilnosti. Porezna uprava pretvorena je u neprijatelja! Nema, dakle, povjerenja u sustav.

SDP-ov porezni teror

Porezni je sustav postao generator patologije - glavna kočnica ekonomske aktivnosti. Pratio sam sve izmjene poreznog sustava - u mandatu ove vlade bile su čak 52 izmjene! Koliko god se pričalo o „rasterećenju gospodarstva“ - dužan sam objaviti službeni podatak o poreznom udjelu u ukupnom BDP-u: 2011. - 14,5 posto, 2012. - 15,2 posto, 2013. - 15,3 posto i 2014. - 15,4, posto. Deset posto viši udio poreza u BDP-u u odnosu na 2011! A stalno se govori o „poreznom rasterećenju“. Sve ovo se negativno odrazilo na poduzetnike! 

Frapantna selektivnost! 

Financijska policija je jedino realno rješenje - nije ju se smjelo ukidati. Kako to da Porezna uprava nije obavila nadzor nad jednom tvrtkom koja je u jednom danu smanjila temeljni kapital iz pozitivnog poslovanja i stvorila gubitak od 500 milijuna kuna?! Samo da ne plati porez na dobit! Eto, kako se selektivno radi! Što god ova vlast čini, uvijek se može iščitati da iza toga stoji neki pojedinac ili prijatelj!