(VIDEO) Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković gostovao je jučer u emisiji Hrvatskog radija „S Markova trga“ (urednica i voditeljica: Sanja Rabuzin-Pavić). Komentirao je, između ostalog, političku stabilnost, rast gospodarstva, poboljšanje kvalitete rada Hrvatskog sabora…

Donosimo Jandrokovićeve ključne poruke:

O POLITIČKOJ STABILNOSTI

U HDZ-u smo vodili time da obranimo političku stabilnost, dakle da Vlada RH može nastaviti politikom koja daje dobre rezultate. To se vidi iz gospodarskih pokazatelja: rast BDP-a, pad nezaposlenosti, rast zaposlenosti, najbolje turističke sezone u povijesti RH, gradimo Pelješki Most… Cilj je da Vlada RH nastaviti raditi kako bi mogla u okolnostima stabilne parlamentarne većine imati politički mir za svoj rad. Politika je u prvom redu rad za javno dobro, a da bi se to moglo činiti nužna je politička stabilnost. Bilo je dovoljno previranja u ovih prvih nekoliko mjeseci ovog mandata. Stvari su se stabilizirale - koncentrirani smo na gospodarstvo, obrazovanje, reforme…

O RADU HRVATSKOG SABORA

Otkad sam postao predsjednik Sabora, odlučio sam ubrzati dinamiku rada. Preduvjet je za to bilo jasno definiranje točaka dnevnog reda. Zastupnici se polako privikavaju na tu novost koju sam uveo, a to je da tjedan dana ranije znaju točan raspored točaka o kojima će se raspravljati. To je pomak u smislu sistematičnosti i organiziranosti.

Trebali bismo već početkom zasjedanja ujesen pristupiti izmjeni Poslovnika - kako bi se moglo razgovarati funkcionalnije, učinkovitije te rasprave bile više usmjerene prema sadržaju. Zakon o pravima i obvezama zastupnika će se nadopuniti.

O IZBORU USTAVNIH SUDACA

Ostao sam neugodno iznenađen stavom predsjednika SDP-a Davora Bernardića kada je u svom izlaganju rekao da će SDP uvjetovati izbor sudaca Ustavnog suda osnivanjem istražnog povjerenstva o Agrokoru. Te dvije stvari, po meni, nemaju nikakve veze. Napravili smo dobar međustranački dogovor o tri nova suca Ustavnog suda, o čijim imenima su se usuglasili svi, osim Kluba zastupnika Mosta. To je bio važan iskorak. Ucjenjivati izborom ustavnih sudaca  je - politički nezrelo.

O OVRŠNOM ZAKONU

Predlagatelj zakona je bio Klub zastupnika Mosta. U dogovoru s Vladom RH usuglašeno je još 10-ak amandmana koji su poboljšali tekst zakona. Ono što se dogodilo na dan rasprave bio je pokušaj Mosta da se u ono što je dogovoreno unese još određen broj amandmana, koji bi bitno promijenili sadržaj Ovršnog zakona. A za koji Vlada RH smatra da nije bilo uvjeta - ti bi amandmani narušili kvalitetu. Po meni se ovdje radilo o Mostovu političkom igrokazu, da pokuša dovesti Vladu RH ili vladajuću većinu da odbije taj zakon. Nadali su se da će tim amandmanima nas dovesti u neugodnu političku situaciju ili ucijeniti, međutim mi smo pokazali dosljednost. Ono što je dogovoreno to je izglasano, a Most je u konačnici odustao od svojih amandmana. Ovršni zakon je, dakle, donesen onako kako je bio usuglašen. Važno je naglasiti - donesen je jednoglasno.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je najavio da će se ići u izradu novog Ovršnog zakona, koji bi trebao na još bolji način definirati odnose između sudionika u postupku, te olakšati život onima koji su došli u probleme.

O POTPORI MARINU ČILIĆU

Radilo se o jednoj uobičajenoj stvari, kada naši sportaši igraju neko veliko finale, onda je tamo gotovo svaki put odlazilo - dati potporu tom uspjehu - izaslanstvo RH. Tako smo otišli i ovaj put - u dogovoru s predsjednikom Vlade RH. Odlučili smo da ja predvodim izaslanstvo, a sa mnom su bili dva ministra i državna tajnica. Organizator je snosio troškove našeg praćenja meča, u skladu smo s protokolom dobili naša mjesta. Išli smo Vladinim zrakoplovom, što je uvijek običaj u takvim situacijama. Ne vidim tu ništa sporno.

Emisiju „S Markova trga“ možete u cijelosti pogledati na:

http://vijesti.hrt.hr/396985/jandrokovic-ici-ce-se-na-izradu-potpuno-novog-ovrsnog-zakona