Našim prijedlogom Ustav bi se uskladio s EU rezolucijama o osudi totalitarnoga komunističkog režima te ujedno pomažemo vladajućima da otklone prigovor kako se Ustav mijenja zbog jedne jedine osobe i kako bi se unaprijed neutralizirale optužbe da pravnim inženjeringom žele izigrati provedbu uhidbenog naloga - obrazlagao je Vladimir Šeks uime Kluba zastupnika HDZ-a. Uzalud. Jer SDP udbaše nikada ne ostavlja na cjedilu. A ni maršala Tita.

Kao što je Tomislav Karamarko isticao od samog početka polemike o mogućim ustavnim promjenama, HDZ podupire nezastarijevanje teških zločina, ali traži da se u vrhovnom zakonu naše države jasno specificiraju i nedvosmisleno osude zločini komunizma - planirani i provođeni po nalogu Partije (Saveza komunista Jugoslavije / Saveza komunista Hrvatske). 

HDZ je također poručivao da se, neovisno o potpori ukidanju zastare, o ustavnim promjenama može i treba raspravljati tek nakon što se razriješi problem zbog kojeg se i zametnula i zaplela cijela priča - sramotni lex Perković. 

Stoga su podvale Zorana Milanovića i njegovog pobočnika za zavaravanje javnosti Peđe Grbina da „oni koji se ne slažu s promjenom Ustava žele zaštititi ubojice“ bile ne samo eklatantni primjeri manipulacije (zamjena teza), nego i - pucanj u prazno! Kako ih je danas, u Saboru, dobro nazvao Vladimir Šeks govoreći o ustavnim promjenama uime Kluba zastupnika HDZ-a. Danas, nakon što je SDP ispunio (morao ispuniti) temeljni HDZ-ov zahtjev - povući lex Perković.

Zločini bez istrage i kazne

- HDZ podupire ustavne promjene o nezastarijevanju kaznenih djela teških ubojstava, među njima i svih politički motiviranih ubojstava, jer njihovi nalogodavci i izvršitelji moraju biti privedeni pravdi. Ali, podupire ih pod dva uvjeta. Prvi je da se dopunom Ustava propiše da nema zastare za kaznena djela ubojstva koje je počinio jugo-komunistički režim. Bitno je ugraditi ovu odredbu o osudi komunističkih zločina kako bi se Ustav uskladio s Rezolucijom Europskog parlamenta u europskoj savjesti i totalitarizmu, Rezolucijom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe iz 2006. o nužnosti međunarodne osude zločina totalitarnih režima te, naposljetku, Deklaracijom Hrvatskog sabora od 30 lipnja 2006. o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka. Pad komunističkih režima u srednjoj i istočnoj Europi - kako stoji u tim dokumentima - nije bio u svim slučajevima, pa ni u slučaju RH, popraćen nacionalnim i/li međunarodnim istragama zločina koje su ti režimi počinili. Počinitelji nisu procesuirani. Upravo je iz tih razloga potrebno da se u Ustavu snažno naglasi nezastarijevanje za ubojstva po nalogu totalitarnog, komunističkog režima. S obzirom na spomenute rezolucije i deklaracije, nadam se da se nijedna strana ove sabornice ovom zahtjevu neće protiviti. 

Sabotiranje uhidbenog naloga

Drugi je HDZ-ov uvjet - nastavio je Šeks - da se donese ustavni zakon za provedbu promjene Ustava kojim bi se, pojednostavljeno, isključila mogućnost da se u RH povede postupak u slučaju osobe protiv koje se već vodi postupak u nekoj od članica EU po europskome uhidbenom nalogu. Dakle, da kazneni postupci pokrenuti u članicama EU imaju prvenstvo u odnosu na postupak koji bi se mogao pokrenuti pred pravosudnim tijelima RH. Zašto? 

- Tom formulacijom pomažemo vladajućima da efikasno otklone prigovor kako se Ustav mijenja isključivo zbog jedne osobe. Unaprijed bi se neutralizirali i mogući prigovori iz EU da ustavno-pravnim inženjeringom žele izigrati preuzete obveze iz pristupnog ugovora te u biti spriječiti provedbu uhidbenog naloga. Time bi se, na kraju, snažno učvrstila naša narušena vjerodostojnost. (…) Da zaključim: HDZ se snažno zauzima za promjenu Ustava kojom bi se otklonila svaka mogućnost da zločinci bilo koje vrste budu zaštićeni od kaznenog progona i tako izbjegnu ruci pravde. 

Prozirni partijski trikovi

Neokomunistička je saborska većina, međutim, već danas dala do znanja što misli o HDZ-ovu prijedlogu. Odbija ga. Uprli su se tražeći pravne „argumente“, čak se i - ironije li - pozivali na suverenitet, no spinovima nisu uspjeli skrenuti pozornost s merituma stvari, s dvije gorke činjenice.

Prva, sljed(be)nici Partije ne žele ni u kojem obliku u Ustavu osuditi zločine Titova i titovskog režima.

Druga, cijela političko-pravno-medijska operacija - tako široka i složena - vodi se opet sa samo jednim ciljem: spriječiti izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj. 

Kako smo već bili konstatirali: SDP udbaše nikada ne ostavlja na cjedilu. A ni maršala Tita.