Hrvatski sabor. Odbor za Ustav danas je odlučio predložiti Saboru da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti zahtjeva za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti. Odluka je donešena jednoglasno. Naši članovi Odbora suglasni su da Ustavni sud ocijeni ustavnost referenduma, ali su izrekli niz oštrih kritika na prijedlog za ocjenom ustavnosti koji će ići prema Ustavnom sudu. A kojeg je Odbor donio većinom SDP-ovih glasova! U prijedlogu se, naime, nalazi i mišljenje Odbora, odnosno prejudicira se odluka Ustavnog suda. 

SDP-ovi „naputci“... 

Vladimir Šeks, potpredsjednik Odbora, naglasio je da je jedino Ustavni sud mjerodavan za ocjenjivanje ustavnosti referendumskog pitanja te da Odbor ne bi smio predlagati ocjenu istog:

- Jedino je Ustavni sud nadležan ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja, a Odbor ovakvim obrazloženjem prejudicira njegovu odluku. Ovo pitanje ne bi bilo sporno da je Sabor donio odluku o ustavnim promjenama i da se reguliralo pitanje referenduma. Ali, što je tu je! Podupirem prijedlog da se uputi zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja jer je Ustavni sud jedini mjerodavan. Ali Odbor nema što u obrazloženju utvrđivati i predlagati ocjenu referendumskog pitanja.

... i poslovična zaboravljivost

Šeksove riječi osnažio je drugi naš član Odbora Davorin Mlakar.  Istaknuo je da se vladajući pozivaju na međunarodne obaveze samo kad to njima odgovora, a eklatantan primjer je „lex Perković“, kad su zaboravili na te iste obaveze. Stoga je predsjedniku Odbora Peđi Grbinu pojasnio jednostavnim riječima:

- Kako bi se otklonile sve nejasnoće, i mi smo za to da se ocjena ustavnosti referendumskog pitanja uputi na provjeru. No bez mišljenja Odbora, jer se tako prekoračuju njegove ovlasti! A kad se već pozivate na međunarodno preuzete obveze, kod 'lex Perković' ste to zaboravili navesti! Nedvojbeno je da Ustavni sud tumači ustavnost zahtjeva, ali ne treba slati stav i konačno određenje Odbora o samoj stvari!