Peđi Grbinu, Milanovićevu ađutant za kršenje zakona i varanje javnosti, prisjeo je zluradi osmijeh: ako se građani većinski izjasne "za" formulaciju da je brak životna zajednica muškarca i žene, Ustav će automatski biti promijenjen! Željko Reiner i Vladimir Šeks vjeruju, nadaju se, da se nakon ovog upozorenja saborska (neokomunistička) većina neće usuditi ugroziti ustavni poredak

Osnutak istražnog povjerenstva o slučaju Đureković/Perković premda je postupak u tijeku; prijedlog Odbora za Ustav da Sabor (čitaj neokomunistička većina) može poništiti referendumsku volju građana o ustavnoj definiciji braka; pritisak na neovisno pravosuđe i prejudiciranje krivice u aferi HAC… Protuzakonitost - imenica je koja možda i najbolje sažima sve pravne i logičke akrobacije kojima su u zadnje vrijeme pribjegavali SDP-ovci i njihovi koalicijski kamaradi. 

„Kao pijan plota“

Neki od tih manevara, poput „umješavanja“ politike  u pravosudne postupke, notorna su kaznena djela! No Partija za to ne haje, ionako ih je njihov Veliki Vođa i Voljeni Učitelj maršal Tito odavno instruirao da se „zakona ne treba držati kao pijan plota“. Partija te tuži - Partija ti sudi! 

U svim tim eklatantnim primjerima tzv. revolucionarnog prava glavnu je operativnu ulogu nosio Peđa Grbin, Milanovićev ađutant za kršenje zakona i varanje javnosti. No jučer je naglo zašutio. Prestao se bahato cerekati. 

Prisjeo mu je zluradi osmijeh. Ustavni sud, naime, upozorio je aktualnu neokomunističku vlast da će referendum na zahtjev inicijative "U ime obitelji" imati trenutačni pravni učinak ako se narod većinski izjasni "za" ustavnu formulaciju da je brak životna zajednica muškarca i žene. Tog će dana (1. prosinca) voljom naroda Ustav biti automatski promijenjen! I o volji naroda nema što raspravljati Sabor, a kamoli je osporavati, nedajbože poništavati. Mora je - provesti! 

Pokušaj ustavnog udara

Nakon upozorenja Ustavnoga suda, Vladimir Šeks je izjavio da HDZ očekuje da će saborska većina odustati od (partijsko-revolucionarnog) tumačenja po kojem građani na referendumu ne mogu promijeniti Ustav: 

- Ignoriranje upozorenja bila bi ludost! To bi značilo poticanje ustavne i državne krize! Drugim riječima, Sabor bi teško ugrozio ustavni poredak i prekršio Ustav. Bio bi to bijedni i jadni pokušaj ustavnog udara! Stoga će HDZ idućeg tjedna, kada Sabor bude raspravljao o sazivanju referenduma, podnijeti amandman kojim bi se SDP-ov „revolucionarni“ prijedlog uskladio s demokratskim Ustavom. Vjerujemo, nadamo se da će pobijediti razum.

Upozorenje Ustavnog suda na istom je, jedinom mogućem fonu za sinoćnji Dnevnik Nove TV prokomentirao pak akademik Željko Reiner, HDZ-ov potpredsjednik Hrvatskog sabora: 

- Bilo kakvo drugo rješenje koje ne bi automatski u novu verziju Ustava unosilo ono što je odlučeno na referendumu bilo bi jednostavno protuustavno i značilo bi vrlo ozbiljno ugrožavanje i narušavanje volje naroda.

Partijski organ zvani HTV

Peđa Grbin, rekosmo, jučer je bio zašutio, nikom ponikao. Zašutio je i partijski propagandni organ pod pseudonimom HTV. Ni u središnjem Dnevniku, ni u Dnevniku 3, nisu objavili nijednu reakciju na upozorenje Ustavnog suda. Tek kratki „čitanac“ upozorenja, namjerno nejasan i istrgnut iz konteksta kako bi što manje gledatelja shvatilo o čemu je riječ. Očito komesar Goran Radman iz partijske centrale nije dobio nikakvo pametnije „uputstvo“. Sramota! Kao da gledamo TV Zagreb 1972. godine - nakon gušenja Hrvatskog proljeća! 

Ali, ne smijemo se zavaravati. Partija je žilava, a ništa joj nije sveto. Neovisno o kojoj se od njenih sukobljenih frakcija radi. Možda već danas domisle neko novo „rješenje“ protiv naroda i zakona. Pa ćemo ponovno gledati i slušati Grbina na TV Zagreb. Uostalom, Ustav ionako postoji kako bi se kršio. Nećemo ga se valjda držati kao pijan plota!