HDZ-ovi zastupnici su i u nastavku današnjega „aktualca“ postavljali argumentirana pitanja koja su premijeru Milanoviću i njegovoj sviti očito bila preteška. Oštro su kritizirali članove diletantske SDP-ove vlade: Branka Grčića zbog njegovih „famoznih“ ekonomskih zaključaka i apsolutnog nepoznavanja krucijalnih problema vezanih za povlačenje sredstava iz EU fondova, Ranka Ostojića zbog administrativnog maltretiranja Hrvata izvan RH te premijera Milanovića za ignoriranje prosvjeda hrvatskih vojnih invalida i branitelja. 

GORAN MARIĆ: Za Grčića je pad ujedno i rast!?

Kao i obično, svaka Vaša izjava, gospodine Grčiću, je konfuzna. Citiram: „Tonemo sve manje, a već bismo izašli iz krize da nismo ušli u europski semestar“. Po Vama, dakle, ulazak u EU bila je pogreška!? „U prvom kvartalu ove godine imali smo rast 0,5 posto“ - ovo je na tragu Vaše današnje izjave da je rast od 0,5 ili pad od 0,5 posto ista stvar te da je to za nacionalnu ekonomiju svejedno! Stoga sada razumijem da je za Vas pad ujedno i rast. 

Izjava da „industrijska proizvodnja nije rasla zbog utjecaja klima uređaja“ najveće je pak otkriće u dosadašnjoj povijesti ekonomske znanosti! Otkrili ste korelaciju dosad neotkrivene makroekonomske varijable s industrijskom proizvodnjom! Ministre Mornar, nijedan udžbenik ne sadrži takvu spoznaju, povucite sve ekonomske udžbenike i potpredsjednika Grčića predložite za Nobelovu nagradu! 

JOSIP ĐAKIĆ: Branitelji nose teret Milanovićeve nesposobnosti!

S obzirom da ste, premijeru Milanoviću, već „nekoliko puta posjetili“ hrvatske branitelje u Savskoj, možete li odgovoriti koliko je djece i unuka iza sebe ostavila tragično preminula Nevenka Topalušić, što je bio okidač za očajnički čin samozapaljivanja branitelja u Savskoj ulici?! Još jedno pitanje: kako se zove branitelj koji je ispred ministarstva započeo štrajk glađu? 

Da je vaše znanje bar upola veliko kao Vaša taština, prošetali biste do Savske, porazgovarali s tim ljudima i ne biste dozvolili da branitelji s protezama, na štakama, hodočaste od jedne do druge institucije i mole za svoja prava. Nije istina da se prava branitelja nisu dirala. Očito nitko od vas ne zna za smanjenje mirovina od 10 posto početkom godine ili za smanjenje opskrbnine koje više nije pravo iz Zakona o braniteljima, već su stavka Ministarstva socijalne skrbi. Danas branitelji prisilno nose teret vaše nesposobnosti!

ĐURO POPIJAČ: Sve više primjedbe iz EU, a Vlada bez ijednog odgovora!

Europska komisija prošli je tjedan u dva navrata objavila da smo najgora članica EU - i to bez naznaka da će se bilo što promijeniti. To prvenstveno možemo zahvaliti nesposobnosti ove vlade na području gospodarstva. Ovo je stanje moguće djelomično popraviti barem efikasnim povlačenjem sredstava iz strukturnih fondova EU-a, a na tom području imamo katastrofalna iskustva. 

Ministre Grčiću, kada ćete donijeti program ruralnog razvoja? Kada će biti objavljeni pravilnici za potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda? Kada će se raspisati natječaji za te mjere i za koje iznose? Niste odgovorili ni kada će se ispraviti 377 primjedbi koje je EK poslala Ministarstvu poljoprivrede! Očito da ne znate ništa od toga i nemate nikakav odgovor! „Gospodarski rast“ ionako samo Vi i Vaša vlada vidite!  

ANTE BABIĆ: Uporno maltretirate Hrvate izvan RH!

U tri godine Kukuriku koalicije doneseni su, bez temeljitih provjera i analiza, mnogi zakoni koji idu na štetu društva u cjelini. Tako je novim Zakonom o prebivalištu stvorena obaveza prijave privremenog odlaska iz RH te je određeno da će, ako se to ne učini, biti pokrenut postupak odjave prebivališta. To znači da bi Hrvati izvan RH mogli ostati bez biračkog prava, putovnica, komunalnih obaveza… Takva administrativna maltretiranja dodatno ih udaljuju od Domovine. Ova vlada od samog se početka odnosi prema Hrvatima izvan RH kao da su neprijateljska emigracija!