Naši saborski zastupnici nastavili su s argumentiranim kritikama i pravim pitanjima za Milanovića i njegove ministre do kraja „aktualca“. Suvislih i konkretnih odgovora pak - ni u najmanjoj mjeri. Neozbiljno i neodgovorno!

Zastupnik Jasen Mesić oštro je kritizirao ministra Marasa zbog njegova putovanja po SAD-u, iako njegov „uspješni“ prekooceanski pohod niti je u skladu sa zakonom niti je u nadležnosti njegova resora. Prvaka neutemeljenog optimizma Grčića naš zastupnik dr. Goran Marić podsjetio je pak na sva obećanja vezana za rast gospodarstva, te precizno argumentirao enormnu mjeru promašaja omjera obećano-ispunjeno. Zastupnik Domagoj Ivan Milošević podsjetio je Milanovića na otužnu bilancu njegova mandata - stotine tisuća blokiranih, uništena radna mjesta, osiromašeni građani…

Istupe i replike naših zastupnika možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MESIĆ: Ministre Maras, hoćete li vratiti novac u proračun i podnijeti ostavku zbog obmanjivanja javnosti?

Maras je nedavno otišao u SAD na vrlo važno putovanje. Prema vlastitom priznanju, potrošio je oko 100.000 kuna. Tamo je ostvario neke „vrlo važne rezultate“ - što se može vidjeti iz priopćenja njegova ministarstva. Maras je bio „uspješan“ i u Las Vegasu - postoje informacije da je zakasnio pa su samo radi njega posebno morali montirati štand da bi se mogao fotografirati ispred njega.

„Uspješni“ ministar

Čim je Maras počeo dogovarati snimanje stranih koprodukcija u Hrvatskoj, odmah su otkazane za sljedeće dvije godine. A da sve bude zanimljivije - Maras tamo nije mogao biti u skladu sa zakonom, niti je to njegov resor! Ukoliko je bilo što tamo radio, onda je to moralo biti iskazano u proračunu. A ne ovako trošiti novce poreznih obveznika! Ministre Maras, hoćete li vratiti novac u proračun i podnijeti ostavku zbog obmanjivanja javnosti? To je krađa iz proračuna što ste učinili!

MARIĆ: Vlada nije ostvarila nijedno obećanje!

Grčiću, dali ste određena obećanja u svezi ekonomske aktivnosti i financijske konsolidacije. Sjećate li se što ste obećali i s kakvim rezultatima ćete dočekati kraj mandata? Preciznije - što ste obećali koliki će biti deficit u 2015.? Koliko ste obećali smanjenje proračunskih rashoda u udjelu BDP-a? Smanjenje udjela javnog duga u BDP-u? Te koliki gospodarski rast? Tražio sam četiri konkretna odgovora - nisam ih dobio. Obećali ste smanjiti deficit za tri posto - samo u 2014. deficit je bio planiran 7,4 milijarde kuna. Ostvarili ste gotovo dvostruko više - 13 milijardi kuna. Jamčili ste smanjenje udjela proračunskih rashoda za 4,5 posto, a na kraju ste ga povećali! 

SDP-ov sindrom lažnih obećanja

Nadalje, jamčili ste da će udjel javnog duga u BDP-u - uključujući i državna jamstva - biti na razini manjoj od 60 posto udjela u BDP-u. A danas je na razini od 90 posto! Obećavali ste da ćete mandat završiti s pet posto gospodarskog rasta, a najoptimističnije procjene pokazuju da se može ostvariti najviše 0,5 posto! U „procjeni“ ste podbacili točno za 12,5 puta. Od zajamčenog ste promašili za točno 1 250 posto! A onda kad se dva kvartala ostvare minimalne stope gospodarskog rasta, trijumfalno objavljujete „izlazak iz krize“ - samo vam je vatromet nedostajao. Čemu to karikiranje pred vlastitim narodom i strukom? Kakva je vlada koja ne može ostvariti ništa što je obećala?!

MILOŠEVIĆ: Igrali ste se porezima i uništili tisuće tvrtki!

Milanoviću, neodlučnost - Vlade i Vas osobno - u protekle četiri godine nadaleko je poznata izvan granica Hrvatske. Donosili ste odluke, zakone, odustajali od njih, mijenjali poreze… Čak ste unaprijed uspijevali odustajati od nekih projekata. Ali, danas ste uspjeli napraviti pravi salto mortale. Prije nešto više od godinu dana rekli ste da ste po političkom uvjerenju liberalni konzervativac, a danas smo čuli da ste socijaldemokrat i socijalist. Zaista sam zabrinut za temelje Vaše političke vjerodostojnosti. Protekle se četiri godine ogledaju u brojkama - koje se pojavljuju samo kada su u pitanju velike nacionalne katastrofe. Četiri ste nas godine uvjeravali da je sve dobro, a sada - kako su blizu izbori - valjda je sve savršeno. Na kraju mandata, recite nam svoje dvije ili tri najveće pogreške.

Blokirani, osiromašeni…

Građane zanima što ste u protekle četiri godine učinili. Igrali ste se porezima i uništili tisuće tvrtki, malih poduzeća, obrta, poljoprivrednika… Niste iskoristili apsolutno ništa od ulaska Hrvatske u EU. A niste proveli nijednu reformu! Ne treba nam Vaš pisani odgovor, jer je on isti kao i usmeni - veliko ništa! Kao i četiri godine vaše vlade. Stotine je tisuća blokiranih i osiromašenih građana, uništenih radnih mjesta… Zar se tako „uvodi red“?