Aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru. Burne rasprave o vrućim temama za koje su se HDZ-ovci, po običaju, temeljito pripremili. Na početku, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić oštro je kritizirao „ministra bez hrvatskih branitelja“ Predraga Matića zbog omalovažavanja naših heroja i obmanjivanja javnosti, dok je Domagoj Ivan Milošević ukazao premijeru na gospodarski i socijalni ponor u koji je Hrvatsku bacila upravo njegova nemarna, nesposobna vlada. 

Predsjednik pak saborskog Odbora za poljoprivredu Franjo Lucić postavio je „teško pitanje“ ministru Jakovini - nabrojao je sva EU sredstva koja njegovo ministarstvo nije bilo u stanju iskoristiti. Donosimo sažetke pitanja i replika naših zastupnika:

ĐAKIĆ: Kako možete zaspati znajući da najteži invalidi već 90. dan stoje na cesti?!

Ministre Matiću, kako živite s činjenicom da ste obmanjivali i hrvatske branitelje i cijelu javnost tvrdeći da se nikakve izmjene zakona ne izrađuju i da ne znate što zapravo hoće ta „mala militantna skupina u savskoj“? Ali onda, nakon dvadeset dana prosvjeda, pustili ste u javnu raspravu nacrt prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima! Svjesno ste, dakle, obmanjivali javnost i vrijeđali najteže stradalnike Domovinskog rata. Vi biste u Vladi trebali predstavljati hrvatske branitelje, jer ste i sami to bili, a ne im učestalo prišivati razne epitete! Zašto to činite? 

Stalne uvrede na račun branitelja

Zamolili su me da Vas pitam i kako možete mirno spavati kada znate da najteži invalidi već 90. dan stoje na cesti?! No Vi ih dalje osporavate pokušavajući im umanjiti časnu ulogu u Domovinskom ratu iznošenjem njihovih primanja za cjeloživotnu prikovanost u kolicima!? Zar ih time dodatno ne vrijeđate i omalovažavate?! Imate li uopće savjesti ili ste toliko zaljubljeni u sebe i svoju ministarsku fotelju? Zar niste svjesni kakve ste sve uvrede i prostote iznijeli u javnoj komunikaciji? „Šivali ste si džepove“ - zašijte si usta da ne budete tako bezobrazni!    

MILOŠEVIĆ: Država popada, a premijer nastavlja s bezobrazlucima i neodgovornošću!?

Premijeru Milanoviću, opće je poznata žalosna činjenica da je u mandatu Vaše vlade eksplodirao javni dug, a da je premija rizika manja jedino od one u Grčkoj. Hrvatska je, nažalost, na svim gospodarskim ljestvicama na samom dnu EU. Ali, manje je poznato da statističke metodologije mijenjate kao tenisice. Kada Vam odgovara statistička metodologija EU - kako biste prikazali „rast izvoza“ - onda je dobrodošla. Kada, međutim, treba obračunavati hrvatski državni deficit, onda koristite nacionalnu metodologiju! (...)

Javni dug kao cjelogodišnji BDP 

Oduševljen sam Vašim odgovorom - drsko, bezobrazno, neodgovorno, kao i uvijek u Vašem stilu. Zahvaljujući Vašem neradu ili krivom radu hrvatski su građani izgubili otprilike stotinjak milijardi kuna vrijednosti samo u nekretninskom stambenom fondu - više od Španjolske, Grčke ili Portugala. Javni dug u četiri godine vaše vlade zasigurno će narasti za 80 milijardi kuna. Kad sve skupa zbrojite - to je jedan cjelogodišnji hrvatski BDP! Apsolutno je nemjerljiva i šteta koja je prouzročena odlaskom 50 tisuća mladih i obrazovanih ljudi iz Hrvatske. Pa Vi samo i dalje nemojte „imati vremena“ i nemojte odgovarati na pitanja. 

LUCIĆ: Od EU novca ni traga ni glasa!

Ministre Jakovina, od kada vodite resor stanje u poljoprivredi je katastrofalno. Koliko je sredstava Ministarstvo poljoprivrede u 2014. povuklo iz ruralnog razvoja - iz omotnice od 333 milijuna eura? I koliko planirate povući u 2015. godini? Zašto ste iz programa IPARD-a u prošloj godini - od 14 milijardi eura - u europsku blagajnu morali vratiti 12,5 milijardi? Zašto se kasnili s programom ruralnog razvoja šest mjeseci, pa vam ga je EU vratila natrag s čak 373 primjedbe?! A od EU novca ni traga ni glasa! Pa naravno da nam je poljoprivreda u tako teškoj situaciji - ovakav odnos prema poljoprivrednicima i novcu iz fondova za svaku je osudu!