Aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru. Dobro pripremljeni HDZ-ovi zastupnici „izrešetali“ su pitanjima i Milanovića i ministre njegove diletantske vlade. Po običaju, „najbolja vlada do sada“ u drugima očajnički traži krivce za svoje neuspjehe. Neodgovorno i - bahato. 

Donosimo sažetke pitanja i replika naših zastupnika. Josip Borić upitao je Branka Grčića o rastrošnim i bahatim ministrima te nepostojećoj Vladinoj ekonomskoj politici, dok je Branka Bačića zanimao odgovor ministra Mihaela Zmajlovića na pitanje o nepoštivanju zakonske procedure o eksploataciji nafte i plina u Jadranu.

Potom je zastupnica Sunčana Glavak upitala premijera Milanovića za njegove licemjerne izjave o „uštedama“, dok ga je potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner podsjetio na poštivanje demokratskih vrijednosti pravodobnim objavljivanjem datuma predsjedničkih izbora.

BORIĆ: Zmajlović troši državni novac kao pijani milijarder!

Neću se osvrtati na vaše podatke o „uspjesima“ jer su oni - lažni. Bilo nam je bolje kad nas niste „štitili“. Od svog programa i obećanja niste ostvarili ništa! Nijedan problem neće biti riješen! Svi, naime, problemi iz 2011. dočekat će nas i u 2015. godini. Štoviše, SDP ih je samo produbio. Nije onda ni čud(n)o da nas u EU prozivaju i govore da smo najgori! U ostalim europskim zemljama - kada vlada ne može riješiti probleme i ostvariti postavljene ciljeve - raspisuju se izbori! Pogledajmo Sloveniju, tri premijera u tri godine. U Hrvatskoj, pod Milanovićevim vodstvom, jednostavno izmisle unutarnje i vanjske neprijatelje, dok ministri nemaju nikakvu odgovornost... Milanović ih odriješi od grijeha. Pogledajmo, primjerice, Zmajlovića - dok svi moraju štedjeti, on troši kao pijani milijarder!? A Gorski kotar su u ovoj godini pogodile dvije elementarne nepogode - u veljači led, a sada SDP-ov Zakon o regionalnom razvoju.

BAČIĆ: Ispadate neozbiljni i sramotite se pred svijetom!

Rok za predaju ponuda za natječaj za iskorištavanje i istraživanje ugljikovodika u Jadranskom moru - koji je raspisala Agencija za ugljikovodike - istekao je prije nekoliko dana. Prema riječima ministra Vrdoljaka, šest svjetskih igrača dostavilo je ponude za eksploataciju između 15 i 20 polja. Neka od tih polja protežu se svega nekoliko kilometara od obale i otoka, preko ekološke mreže „Natura 2000“ i Jabučne kotline - koja je najveće mrijestilište ribe! Kako to da obveza koja proizlazi iz Zakona o zaštiti okoliša nije bila dovoljna da od Agencije i Ministarstva gospodarstva zatražite izradu strateške procjene utjecaja na okoliš? Najmanji problem može uzrokovati društvenu, ekonomsku i ekološku kataklizmu. Još gore - ako se izradom strateške procjene utvrdi da na nekom od tih polja nije moguće obavljati ni istraživanje ni eksploataciju, tada za Hrvatsku nastaje blamaža. Jer, natječaj je objavljen. Što onda - reći da smo se šalili, da nismo mislili ozbiljno?!   

GLAVAK: Državu zadužujete - partijske drugove uhljebljujete!

Jučer ste, gospodine premijeru, rekli da država mora biti razumniji potrošač, ali sve činite - suprotno. U Hrvatskoj postoje 44 agencije, od kojih je 10 „nakrcano“ od kad ste vi na vlasti - zaposleno je 1.000 novih ljudi. Gotovo 6.000 tijela javne vlasti trenutačno djeluje u RH, od kojih je jedna i HRT - koja unatoč 3.500 zaposlenih svakodnevno zapošljava nove i to s neto plaćama od 17 tisuća kuna. Istodobno, smanjujete sredstva jedinicama lokalne samouprave!? Pozivam kontrolna tijela da provjere provode li se svi natječaji pravilno i poštuju li se uvjeti javne nabave. Je li to ta proklamirana transparentnost rada tijela javne vlasti? Zašto ignorirate upozorenja Europske komisije? Sve pozivate na odgovornije trošenje, a kada ćete pozvati sebe? Tko je platio detektivsku agenciju za prisluškivanje Vašeg ministra? Jedan ministar kaže da njegovo ministarstvo treba stečajnog upravitelja, a ne ministra!? Čini se da pod Vašom vladom država treba - stečajnog upravitelja!

ŽELJKO REINER: Muljate s datumom izbora i podilazite Josipoviću!

Vlada napokon mora odrediti datum predsjedničkih izbora! Svima je jasno da želite izabrati najpovoljniji za SDP-ova kandidata Josipovića, odnosno odgoditi izbore što je moguće kasnije. Podsjećam da je 2011. - podupirući tzv. facebook prosvjede - vaš kandidat Josipović već početkom ožujka počeo govoriti o potrebi da Vlada što prije objavi datum parlamentarnih izbora. Govorio je da to nije prisiljavanje na određeni datum, nego poštivanje demokratskih vrijednosti. Kako to da sada ne treba poštivati demokratske vrijednosti, čak ni dva mjeseca prije krajnjega ustavnog roka za održavanje izbora?! A tada je bilo pitanje poštivanja demokratskih vrijednosti da se izbori najave više od deset mjeseci ranije? Kako to da se sada obojica, Vi premijeru i Vaš kandidat Josipović, ne osjećate dužnima držati se demokratske prakse koja traži da se datum izbora najavi dovoljno prije. Kada namjeravate objaviti taj datum, kako bismo vidjeli je li sukladan Ustavu ili nije?