Naravno da pozdravljam razgovor između branitelja i Milanovića. Sretan sam da su konačno sjeli i da će razgovor donijeti - ako ništa drugo - naznaku nekog rješenja! Branitelji stalno poručuju - ne radi se o materijalnom interesu. Oni su jako svjesni situacije u kojoj živimo i uvijek su bili prvi kad god je trebalo pomoći! - istaknuo je, među inim, naš saborski zastupnik Zvonko Milas u gostovanju u emisiji Hrvatskog radija „U mreži prvog“ (reprizirana na HTV4).

Komentirao je skandalozne izjave Matićeva pomoćnika Glavaševića o braniteljima nakon kojih nikada nije stigla isprika, Milanovićevo optuživanje drugih i skretanje pozornosti s vlastitih kontinuiranih neuspjeha u gospodarstvu, ukidanje određenih prava djeci poginulih branitelja, potrebu očuvanja vrijednosti stvorenih tijekom stvaranja i obrane države...

Prenosimo ključne poruke:

Skandalozna izjava - bez isprike

Prije gotovo osam mjeseci dogodila se jedna skandalozna izjava pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića izrečena u Vukovaru. Njemu nije jasno da hrvatski branitelji - pored toga što su pobijedili i što „imaju sva prava“ - obolijevaju od PTSP-a i malignih bolesti. Naravno da je populacija branitelja, pogotovo zajednica udruga oboljelih od PTSP-a, reagirala na tu izjavu i poslala dva otvorena pisma na adrese predsjednika Vlade, ministra branitelja i predsjednika Sabora. Odgovora nije bilo! Došlo je do spontanog prosvjeda kojeg je povela Udruga 100-postotnih invalida. To se moglo riješiti u dvije minute - jednom ljudskom gestom koja se zove isprika. Ali - ignoriranje je dovelo do ovoga na čemu smo danas. 

SDP-ove lažne optužbe

Naravno da pozdravljam razgovor između branitelja i Milanovića. Sretan sam da su konačno sjeli i da će razgovor, donijeti - ako ništa drugo - naznaku nekog rješenja! A to da iza „prosvjeda stoji Karamarko i HDZ“ je otrcana fraza. SDP-u u ovom trenutku ne preostaje ništa drugo nego ići s lažnom tezom da „Karamarko i branitelji prave nered, onemogućavaju vladu i premijera da radi svoj posao“. SDP na ovaj način pokušava homogenizirati svoje biračko tijelo. Jer - kroz nekoliko izbornih ciklusa prošli su kako su prošli - ono što dolazi su parlamentarni izbori. Svjesni su da HDZ ima vrlo čvrsto i stabilno biračko tijelo!

Dijalog je jedino rješenje

Očekujem da će razgovor branitelja i Milanovića polučiti rezultate. HDZ ima svoj svjetonazor, dakle, mi smo narodnjaci, pučani. Bez obzira na sve razlike, predsjednik Tomislav Karamarko pozvao je Milanovića na razgovor o kriznim stvarima koji tište Hrvatsku.

Čuvati vrijednosti iz 1990-ih

Pred zakonom smo svi jednaki. Na koncu - za to smo se borili i u ratu. Predsjednik Karamarko je poručio da branitelji u svojim zahtjevima ne žele rušiti državu. Oni su se borili za nju i samo žele pokazati da država mora biti uistinu onakva za kakvu su se borili.

Zaštititi dostojanstvo branitelja

Ono što branitelji stalno govore - ne radi se o materijalnom interesu. Oni su jako svjesni situacije u kojoj živimo i uvijek su bili prvi kad god je trebalo pomoći. Tu se radi o nečem drugom - ljudi koji su branili Hrvatsku bačeni su u neke druge kategorije. I naravno da to ljudima smeta.

Prava djece branitelja se ne smiju ukidati

Prava se trebaju prilagođavati, ali ne i izbacivati iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Primjerice, imali smo opskrbninu namijenjenu jednoj od težih kategorija hrvatskih branitelja - ljudima starijim od 50 godina koji nisu zaposleni. To je jednim potezom obrisano kao gumicom te prebačeno u Ministarstvo socijalne skrbi. Isto su tako prošla i djeca poginulih branitelja, i to ona bez oba roditelja. I oni su nakon završetka školovanja - ukoliko nema zaposlenja - imali pravo na opskrbninu. Ali su, također, prebačeni u resor socijalne skrbi -  gdje apsolutno ne pripadaju!