Nakon što je SDP-ova vlada službeno odbila prijedlog 57-ero sabornika, uglavnom HDZ-ovih, da Srbiji uvjetuje europski put povlačenjem „imperijalnog“ zakona kojim je proglasila svoju nadležnost za suđenja za sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije, Milanović je pred novinarima izjavio suprotno - da je povlačenje toga istog zakona jedan od uvjeta za srbijansko članstvo u EU!

Tko je tu lud?

Valjda potaknut skorašnjim parlamentarnim izborima, Milanović nepodnošljivom lakoćom sam sebi skače u usta! I odjednom se kao brine što u beogradskom zatvoru leži hrvatski branitelj Veljko Marić! Dakako, pritom se ni riječju ne osvrće na to da je dan prije njegova potpredsjednica Vesna Pusić najavila da „RH ne postavlja Srbiji nijedan novi uvjet“. 

Cijeli Milanovićev igrokaz komentirao je saborski zastupnik Vladimir Šeks:

Srbija po svome! 

Zakon kojim si je Srbija prisvojila pravo Haškog suda i postala pravosudni žandar za područje bivše Jugoslavije protivan je povelji UN-a. Naši su europarlamentarci podnijeli amandmane na Izvješće o napretku Srbije kojima traže da Bruxelles obveže Srbiju da povuče taj zakon, no Beograd ga se još nije odrekao. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-podnosimo-amandmane-na-popustljivo-izv...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-euroklub-hdzhss-podnio-12-amandmana-na...

Štoviše, nakon presude ICJ-a, njihov ministar pravde najavio je da će Srbija i dalje djelovati po tom zakonu, procesuirati sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije, bez obzira čiji su državljani žrtve.

Nagle promjene mišljenja

Danas Milanović napokon izgovara rečenicu koju je davno trebao izgovoriti - da će Hrvatska uvjetovati put Srbije prema EU povlačenjem tog zakona. No, s druge strane, u odnosu na premijerovu izjavu krajnje je kontradiktorno današnje Vladino negativno mišljenje o prijedlogu 57-ero zastupnika da Sabor obveže tu istu vladu da kod pristupnih pregovora uvjetuje Srbiji da povuče taj zakon iz procedure. 

Beogradu treba jasno reći!

Taj zakonski instrument, kojim je preuzela ulogu mini haškog suda, doista se Srbiji mora izbiti iz ruku. Mora je se prisiliti, natjerati. Mora joj se dati jasno do znanja da će Hrvatska zakočiti pretpristupne pregovore i bilo kakvu potporu njenom EU putu ako ne povuče taj zakon! Kontradiktorne poruke premijera vidim kao potpuni gubitak političkog kompasa i Vlade i Zorana Milanovića.