Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Davorin Mlakar očitovao se danas u ime naše stranke o prijedlogu Građanske inicijative "U ime obitelji" o pokretanju referenduma o izmjeni izbornog sustava. Mlakarovo uvodno izlaganje donosimo u cijelosti: 

Pad prihoda od PDV-a

Koliko god bilo važno izborno zakonodavstvo, ono u ovom trenutku sigurno nije - niti bi trebala biti - primarna tema u hrvatskoj politici. Postoje znatno važnije stvari koje bi politika trebala rješavati. Primjerice, upravo smo danas dobili vijest da je u prvih šest mjeseci ove godine prihod od PDV-a pao za 6,8 posto. Dakle, suočeni s teškom gospodarskom krizom - koju već dugo osjećamo i vučemo na leđima - uvjereni smo da postoji puno važnijih problema od rasprave o pokušajima izmjene izbornog zakonodavstva. 

Cjelovita reforma, a ne parcijalne izmjene!

U više smo navrata, međutim, naglašavali da smo spremni na razgovor o izmjeni izbornog zakonodavstva, ali ne putem referenduma - jer smatramo da se na taj način ne mogu pisati zakoni. Ono što je najvažnije, zalažemo se za cjelovitu reformu izbornog sustava, a ne za parcijalne izmjene - kakve nam se danas predlažu. To znači da su među ključnim temama i pitanje glasovanja naših državljana koji žive izvan RH, i pitanje veličine izbornih jedinica ili izravnog izbora čelnika na lokalnoj razini, s obzirom da se takav izbor razlikuje od onog na nacionalnoj. Postoji još čitav niz pitanja za koja smatramo da su puno važnija od samog preferencijskog glasovanja, koje je, što je važno istaknuti, uvela upravo HDZ-ova vlada - za prve euroizbore!

Nakon uvodnog izlaganja, Davorin Mlakar odgovarao je na pitanja okupljenih novinara, što možete pogledati u nastavku: