Sve primjedbe jedinica lokalne samouprave svode se na dva značajna problema - granice parka i stručna podloga zaštite prirode. U nijednom članku ili stavku nije navedeno da je Državni zavod za zaštitu prirode nadležan za tumačenje opisa granica parka - niti da te granice može mijenjati. To radi Sabor! Granice parka su, naime, izmijenjene suprotno zakonu. A ne zna se niti tko su autori stručne podloge! Mijenjana je tri puta - bez javne rasprave! Kome se ova vlada inati? Puna su joj usta decentralizacije, a ne uvažavaju se ozbiljne primjedbe jedinica lokalne samouprave! - istaknuo je, među ostalim, saborski zastupnik Ante Babić u izlaganju uime Kluba zastupnika HDZ-a u raspravi o prijedlogu prostornoga plana Parka prirode Biokovo. 

Prostorni plan „tumačila“ je ministrica Anka Mrak Taritaš. 

Istup zastupnika Babića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Zakonom o proglašenju planine Biokovo parkom prirode opisana je granica parka, ali nisu utvrđene granice. A dvije godine nakon proglašenja Biokova parkom prirode 1983. donesen je prostorni plan - taj plan je bio na snazi do 1994. Tada ga je novi plan o prostornom uređenju stavio izvan snage. Razlog - nije imao propisane odredbe za provođenje. Dobro je da se unutar naseljenih mjesta unutar parka omogući gradnja, izdavanje dozvola i legalizacija objekata koji nisu u suprotnosti sa zaštitom prirodnih vrijednosti te se tako potakne razvoj turizma. No, u prijedlogu ove odluke su planirana tri nova uzlaza u park te je planirano novih deset izdvojenih zona  za posjetitelje. Ovaj plan definira i građevinska područja unutar samog parka - korisnici prostora odmah mogu tražiti izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola. A popisana su sva kulturna dobra.

Nestručno i protivno zakonu

Postavlja se pitanje - što jedinice lokalne uprave zamjeraju ovom prostornom planu? I zašto su uputili veliki broj primjedbi - koje pak nisu usvojene? Sve primjedbe se svode na dva značajna problema - granice parka i stručna podloga zaštite prirode. Državni zavod za zaštitu prirode izrađuje stručnu podlogu zaštite prirode 2012. Ta stručna podloga sadržava (i) grafički prikaz granica parka - tada nastaju svi problemi. Nisu uvažene ni granice parka iz 1983., ni granice parka iz prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije. Uzeo je za pravo da sam iscrtava granice parka - što Zakon o zaštiti prirode ne dozvoljava! Provodi se inverzan postupak - bez uporišta u zakonu. 

Bez javne rasprave

U nijednom članku ili stavku nije navedeno da je Državni zavod za zaštitu prirode nadležan za tumačenje opisa granica parka - niti da te granice može mijenjati. To radi Sabor! Stručna podloga Državnog zavoda za zaštitu prirode je, prema članku 124., sastavni dio prijedloga akta o proglašenju nekog područja koji se predlaže za zaštitu. U tom slučaju se izvještava javnosti i provodi javna rasprava! Sada to nije slučaj - nije provedena javna rasprava! Granice parka su, naime, izmijenjene suprotno zakonu.

Samovoljno tumačenje granica

Na moje zastupničko pitanje iz siječnja 2013. o izmjenama granica parka, ministar Zmajlović je odgovorio da se „granica ne mijenja, nego se usklađuje na odgovarajuće topografske podloge i digitalizira“. Sadašnje granica je - prema ovom prijedlogu - neusklađena s granicom iz 1983. I to gotovo u 30 posto po njenoj dužini! Primjer samovoljnog tumačenja granice je Općina Zagvozd - granica parka ide trasom stare tzv. Napoleonove ceste, a Državni zavod za zaštitu prirode granicu je odredio prema sadašnjoj, novoj trasi državne ceste. Koja u trenutku proglašenja parka - nije postojala! Radi se o odstupanju granice od tri kilometra. Kruna njihova novog utvrđivanja granice je Botanički vrt „Kotišina“ - spomenik parkovne arhitekture - koji samo jednim dijelom je unutar Parka prirode Biokovo. 

Poštujte načelo supsidijarnosti!

Sporna je, dakle, izrada stručne podloge. Primjedbe tijekom javne rasprave, poglavito jedinica lokalne samouprave, upućuju na jednostran i neargumentiran pristup u određivanju zona zaštite unutar parka. Primjerice, sporne su širine vatrogasnih putova - u slučaju požara park će biti uništen. Botanički vrt „Kotišina“ nezakonit je dan na upravljanje jednom trgovačkom društvu i isključen iz područja prirode Biokovo. A ne zna se niti tko su autori stručne podloge! Mijenjana je tri puta - bez javne rasprave. Svjesni smo potrebe donošenja prostornog plana te apeliramo da se uvaže primjedbe jedinica lokalne samouprave - koje su bile potpuno isključene iz uvida u stručnu podlogu. Potrebna je nova javna rasprava - kako bi se ispravila krivo utvrđena granice. Kome se ova vlada inati? Puna su joj usta decentralizacije, a ne uvažavaju se ozbiljne primjedbe jedinica lokalne samouprave. Vlada ne razumije, dakle, načelo supsidijarnosti!