Milanovića vlada u cijelom mandatu reže ad hoc i preko koljena! Nitko, stoga, nije iznenađen da je deficit 18,8 milijardi kuna! To pak može biti iznenađenje samo za Milanovića i njegove ministre. HDZ je još u lipnju prošle godine upozoravao da će deficit biti ovako visok. A kada se ubroje dugovi u zdravstvu - deficit je još veći! - istaknuo je, među inim, naš saborski zastupnik Ivan Šuker u gostovanju u emisiji Hrvatskog radija „U mreži prvog“ (reprizirana na HTV4).

Šuker je oštro kritizirao Milanovićevu vladu jer nije slušala dobronamjerna i pravovremena upozorenja HDZ-a - ali i cjelokupne stručne javnosti - da deficit nikako neće biti 12,5 milijardi kuna, što su „odlučno“ najavljivali iz SDP-a. Već - mnogo, mnogo veći. Bila je to, dakle, još jedna u nizu SDP-ovih plitkih i naivnih obmana javnosti jer nemaju nijednog suvislog rješenja za teško gospodarsko stanje. 

Ključne poruke sabornika Ivana Šukera možete pogledati u cijelosti, a u nastavku i pročitati:

Samo dižu poreze

Milanovićeva vlada reže ad hoc i preko koljena! Neprestance - tijekom cijeloga mandata - dižu poreze. Zato smo došli u ovu situaciju. Ovako je visok deficit iznenađenje samo za ljude u vladi. HDZ od lipnja prošle godine upozorava da će deficit biti najmanje 19 milijardi kuna! A kada se ovom deficitu dodaju dugovi u zdravstvu, onda je deficit još i veći. Metodologija ESA 2010 je obvezna od 2013. za sve članice EU - ovako visok deficit nije nikakvo iznenađenje. Prisjetite se samo što su govorili ekonomski stručnjaci i analitičari - upozoravali su na isto. Vlada je prije četiri mjeseca uvjeravala javnost da će deficit iznositi 12,5 milijardi kuna - danas je bjelodano da je deficit 18,8 milijardi!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-pozivam-bankrot-koaliciju-da-p...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-ima-li-veceg-sarlatana-od-onog...

Na vrijeme su upozoreni

Kada su najavljivali da će proračun spašavati novcem iz drugog mirovinskog stupa, jasno smo upozorili da se to - prema metodologiji Eurostata - ne može uračunati kao prihod. Jer, takav postupak će u budućnosti stvoriti troškove! To je, dakle, samo bio model da se smanji zaduženje. Ovo je, dakle, za nas nešto na što smo upozoravali kad se donosio proračun i to se, nažalost, danas ostvarilo. Sada je kraj mjeseca travnja pa čak i da Vlada napravi sve što može - ove se mjere mogu početi primjenjivati tek od lipnja! Učinak ovih mjera će, dakle, biti jako mali! 

Opet sve preko leđa građana

Pričaju o „materijalnim troškovima i agencijama“ - prvo su neki servirali da moramo osnivati agencije „jer su takve direktive EU“, a sada pričaju da agencije „treba smanjivati“. Resorni su ministri, međutim, dobro znali kakve su agencije i koja su im prava. Na kraju krajeva, pogledajte ova smiješna događanja u Ministarstvu okoliša: čelni čovjek agencije daje ostavku jer ne prihvaća najam od 20 eura po kvadratu, ministar Zmajlović ga smjenjuje, a nekoliko sati iza toga ministar Lalovac izjavljuje da nitko neće moći unajmljivati prostor za više od 11 eura po kvadratu. To sve govori o disharmoniji, nekonzistentnosti između vladinih resora - i zato nije nikakvo čudo da se danas ovdje nalazimo. Ovo što govorim nije nikakav trijumfalizam, nego nešto što će, nažalost, građani jako skupo platiti.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-vece-trosarine-na-teret-gradana...

Čemu astronomske plaće?

Agencije - osim njih nekoliko - nisu odradile posao. Ministri ih nisu kontrolirali, što su dužni činiti. Jer, ministri delegiraju ili su sami u upravnim vijećima agencija. Ne može se dogoditi da netko u agenciji ima 30.000 ili 40.000 kuna plaću! Upravna vijeća su trebala na takvo nešto reagirati. U agencijama koje su na tržištu, plaće moraju biti sukladne napravljenom poslu. Ali, tamo pak gdje je monopol - nema potrebe za tako visokom plaćom.