Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker danas je na Markovu trgu preciznim argumentima razgolitio sav nemar (i nesposobnost) lažnih socijaldemokrata da zaštite građane od austrijskih štedno-kreditnih zadruga koje su ilegalnim plasmanima kredita na teritoriju RH upisivale založna prava na njihove nekretnine te su sada u poziciji da ih ovrhama izbacuju iz domova. 

HDZ će - konzekventno se zauzimajući za ugrožene građane - ponovno predložiti isti zaključak kojim se htjelo obvezati Vladu i HNB da poduzmu sve pravne mjere i da zaštite građane koji su postali žrtvom ilegalnih aktivnosti Raiffeisen štedionica. 

Vladi nikako da se upali svjećica

Kao što se sjećate, Milanovićeva servilna saborska većina krajem siječnja bez ikakvog je objašnjenja odbila dva HDZ-ova zaključka. Jedan se ticao upravo žrtava inozemnih zadruga, a drugim se zahtijevalo da se Vlada i HNB obvežu da u roku tri mjeseca definiraju trajno i održivo rješenje za obveznike kredita u švicarskim francima.

Umjesto toga, Kukuriku zastupnici poslušnički su prihvatili Vladine invalidne, ad hoc izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju - kojima se problem sa švicarcima u biti odgađa - samo kako bi ispalo da Milanović nešto kao rješava. Da ispadne frajer. A sada pak Vlada pokušava sanirati dio propusta koje je tada napravila predlažući amandman na drugi zakon - onaj o kreditnim institucijama! Ali i dalje ne misli na žrtve ilegalnih austrijskih zadruga...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-milanoviceva-vecina-odbila-i-hd...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-milanovic-na-stetu-gradana-zaus...

Šukerovo izlaganje pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Štetno odbijanje HDZ-ova zaključka

Narodna poslovica kaže da je naknadna pamet - najskuplja pamet! SDP-ova saborska većina ne pokazuje senzibilitet za ljude koji su podigli kredite u austrijskim zadrugama. Klub zastupnika HDZ-a nedavno je predložio zaključak kojim bi bio preveniran Vladin amandman o kojem ćemo danas govoriti u raspravi u Zakonu o kreditnim institucijama. Odmah najavljujem da ćemo - što se tiče ilegalnih zadruga - predložiti potpuno isti zaključak. Vidjet ćemo hoće li uvaženi premijer i ovaj put narediti svojoj poslušnoj većini da ga odbije.

Moramo pomoći žrtvama ovrha!

Država ima sve poluge da reagira i pomogne blokiranim građanima. Drugo - zadruge su problem pravosuđa. Treće - ti jadni ljudi su uputili saborskom Odboru za zakonodavstvo nekoliko zahtjeva  za tumačenje zakonskih odredbi koje se tiču ovrha. Državne institucije - temeljem postojećih zakonskih propisa - trebaju djelovati! 

„Demokratski centralizam“

Naš je zaključak, dakle, išao samo k tome da konsenzusom donosimo zakone - institucije RH moraju nešto poduzeti kako bi se ljudima pomoglo. No što se dogodilo? Naš se zaključak u Saboru nije usvojio jer je poslušna Milanovićeva većina od partije dobila naputak da bude protiv. 

SDP sam sebi skače u usta

I sad kad opet predložimo isti zaključak - opet će nam netko držati lekcije da „nismo aktivni“ i „ništa ne radimo“! A pametan je zaključak vredniji od stotinu zakona koji ništa ne rješavaju. A da je naš zaključak pametan - pokazuje današnja rasprava. Da je pak Vladin zakon bio nikakav - pokazuje njen današnji amandman. I tko je onda aktivan i djeluje - prosudite sami. Jer, da su usvojeni naši zaključci, onda danas Vlada ne bi išla s amandmanom na Zakon o kreditnim institucijama. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-vlada-multiplicira-komplicira-i...

HDZ-ov prijedlog zaključka o zaštiti žrtava ilegalnih štedno-kreditnih zadruga možete pročitati OVDJE.