Na jučerašnjoj sjednici saborskog Odbora za ratne veterane - kojoj su nazočili i predstavnici Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) - raspravljalo se o zahtjevima branitelja koji već gotovo dva mjeseca neumorno prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu. 

Poigravanje braniteljskim pravima

Osim smjene ministra Matića, njegovog pomoćnika Bojana Glavaševića i zamjenice Vesne Nađ, jedan od glavnih zahtjeva branitelja jest šestomjesečna odgoda primjene Zakona o mirovinskom osiguranju koji srozava više nego zaslužena prava heroja Domovinskog rata. SDP-ova vlada opet je izigrala branitelje i unatoč odluci prošlotjedne sjednice Odbora za ratne veterane o odgodi Zakona ipak je ostala ustrajna u zakidanju njihovih prava.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/umjesto-da-zastupa-interese-hrvatskih...

Budući da je danas zadnja redovna sjednica Sabora u ovoj godini, branitelji su na sjednici Odbora zatražili da se o njihovim zahtjevima i problemima raspravi na izvanrednoj sjednici Sabora. HDZ-ovi članovi Odbora u potpunosti su poduprli njihov prijedlog. Međutim, SDP-ova većina ga je odbila. 

HDZ uz prijedlog branitelja

Temu o odgodi primjene Zakona započeo je predsjednik Udruge stopostotnih HRVI Domovinskog rata Đuro Glogoški. Postavio je pitanje je li u saborsku proceduru upućen odgovarajući prijedlog izmjena Zakona. Tomislav Ivić (HDZ) ustvrdio je da prijedlog odgode neće doći na red u ovoj godini jer Zakon stupa na snagu 1. siječnja.

Prijedlog branitelja podržao je i Miroslav Tuđman naglasivši da je sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora od velike važnosti, posebno ako se želi ispoštovati već donesen zaključak Odbora da se primjena Zakona o mirovinskom osiguranju odgodi.

Mrsić uvjetuje branitelje

Predsjednik Odbora Josip Đakić kontaktirao je ministra rada Miranda Mrsića kako bi doznao može li se ikako primjena spornog zakona odgoditi. Mrsić je uzvratio da se Zakon može odgoditi mimo saborske rasprave, ali je to uvjetovao odlaskom branitelja iz Savske ulice i prekidom prosvjeda. Cijela vlada opet im je okrenula leđa.

Đakić:

- Ministar Mrsić prekidom prosvjeda uvjetuje odgodu primjene mirovinskog zakona na šest mjeseci. Tvrdi da nije potreban poseban članak Zakona o kojemu bi Sabor trebao raspravljati. Zakon se može odgoditi i uredbom. U šest sati može se napisati izmjena, dati u hitnu proceduru i izglasati već u ponedjeljak. Nakon toga može ući u ustavni zakon i završili smo s prosvjedom. Potrebna je samo politička volja vladajućih i imamo mogućnost riješiti problem.

Političkoj volji vladajućih, naravno, nije bilo ni traga.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/dakic-vs-stazic-zasto-vrijedate-hrvat...

Vlada nema sluha za branitelje - prosvjed se nastavlja

Odbor za ratne veterane formirao je Pododbor koji treba raditi na novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja. HDZ-ovi članovi (svi članovi Odbora) traže podizanje tog zakona na razinu Ustava. O problemima hrvatskih branitelja Sabor će raspravljati tek sljedeće godine na redovnoj sjednici, kada Zakon o mirovinskom osiguranju već bude na snazi. Ministar branitelja Predrag Matić zamolio je branitelje koji prosvjeduju da blagdane provedu u svojim domovima i da se na neko vrijeme povuku, a zaboravlja da će upravo zbog njega biti obespravljeni i za Božić i za Novu Godinu. HRVI odlučili su, stoga, nastaviti s prosvjedom do daljnjega.