Uime Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković je na saborskom zasjedanju predložio otvaranje rasprave o hrvatskoj vanjskoj politici. Prešućivanje odmrzavanja imovine Slobodana Miloševića, nereagiranje na vojne vježbe Srbije i Rusije 60 kilometara od hrvatske granice, Josipovićevo „žaljenje“ na puštanje Šešelja iz haaškog zatvora, izražavanje sućuti ministrice Pusić Srbiji - samo su neki od ozbiljnih gafova koje je zastupnik Jandroković u svom izlaganju argumentirano istaknuo, a koji itekako utječu na ugled i međunarodni položaj RH. 

Sućut Srbiji, dok Šešelj huška!

Jandroković je podsjetio da je prošli tjedan HDZ ukazao na mlaku, gotovo nikakvu reakciju vlade i ministarstva Vesne Pusić na neprimjereno ponašanje srbijanskih vlasti te da je Šešeljevo puštanje iz zatvora tehničko-pravosudno pitanje, ali i duboko moralno i političko pitanje. Josipović je reagirao „žaljenjem“, a ministrica Pusić umjesto da izražava sućut obiteljima žrtava izražava je - Srbiji!

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-seselj-zaziva-veliku-srbiju-beograd...

- Ništa čudno, jer je prilikom posjeta Beogradu ministrica Pusić rekla da današnja vodstva Hrvatske i Srbije nemaju ništa s događajima iz 90-ih godina i nisu odgovorna za njih. Možda bi to i prošlo u hrvatskoj javnosti da Šešelj nije pušten i ne poziva Nikolića i Vučića kao političke sljednike. Isto tako, HRT u Dnevniku emitira prilog o tome da je Šešelj proglasio Nikolića za četničkog vojvodu, što je izgovarao predsjednik srbijanske Vlade Vučić u Glini 1995. - da je to „srpska zemlja“ i da će se „boriti da to tako i ostane". Ne može, dakle, službena hrvatska vlast skidati odgovornost tih ljudi. 

Izlaz na more, vojne vježbe…

Naš sabornik je podsjetio na izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Dačića tijekom okruglog stola u Bruxellesu, gdje je rekao da Srbija nema „izlaz na otvoreno more“ te da to i dalje ostaje „trajni cilj“.

- To je teritorijalna pretenzija Srbije prema svojim susjedima. Istovremeno održavaju vojne vježbe s Rusijom 60 kilometara od hrvatske granice, a mi o tome ne raspravljamo! Srbijanski ministar obrane govori da Srbija ima četiri prioriteta u svojoj vanjskoj politici - Washington, Bruxelles, Moskvu i Peking. U isto vrijeme EK od Srbije traži uvođenje sankcija Rusiji, na što je obvezana potpisanim sporazumima. Stoga, nije ni moralno niti politički opravdano bez pogovora davati potporu Srbiji za ulazak u EU, jer ona mora ispuniti uvjete i slijediti politiku svih 28 država članica EU.

Opasni propusti ministrice Pusić!

- Vlada je odšutjela odmrzavanje imovine obitelji Slobodana Miloševića! Hrvatska nije iskoristila priliku ni u procesu „screeninga“ za Srbiju uvrstiti uvjete koji se tiču ratnih zločina i prava manjina! Naša ministrica ne odlazi na sastanak Vijeća ministara EU kada se raspravlja o Ukrajini, jer je na - godišnjem odmoru! To je čitav niz gafova i ozbiljnih pogrešaka koje itekako utječu i na ugled i na međunarodni položaj RH - argumentirano je zaključio Jandroković.

http://hdz.hr/vijest/eu/plenkoviceva-lekcija-vesni-pusic-u-sest-tocaka