Kukuriku koalicija (SDP, HNS, IDS i HSU) više nema većinu u Saboru! Aktiviranjem zastupničkog mandata Marine Lovrić Merzel, koja je isključena iz SDP-a, broj „kukurikavaca“ na Markovu trgu spao je na 75, što je jedan zastupnik manje od natpolovične većine. A na početku mandata imali su 81 sabornika. 

Osim slučaja donedavne sisačko-moslavačke županice, SDP je - prisjetimo se - napustila Mirela Holy, iz partije je izbačen Slavko Linić, Damir Kajin istupio je iz IDS-a, a Natalija Martinčević i Petar Baranović iz HNS-a. U prijevodu: Milanovićeva je vlada postala manjinska, na površini je održavaju tek glasovi zastupnika nacionalnih manjina.

Ionako ne mare ni za što

Od Milanovićeve družine već odavno imamo nesposobnost, neznanje i bezidejnost, a sada smo dobili i - parlamentarnu nestabilnost. No to SDP-ovce, kako sami poručuju, ne zabrinjava. A zašto i bi, kada ionako ne mare za gospodarsko-socijalni ponor u koji su nas bacili? Jedino im je važno zadržati fotelje i sinekure, a tko šiša sve siromašniji narod! 

Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković komentirao je jučer taj novi problem SDP-ove vlade, kojoj vrijeme sve brže istječe... Prenosimo njegove glavne poruke:

Prijevremeni izbori?!

Idući će dani i tjedni pokazati postoji li i dalje vladajuća većina. Veći je problem, međutim, nedostatak ikakvog sadržaja koji bi pomogao Hrvatskoj. Osim što je SDP-ova koalicija potpuno nesposobna da pronađe rješenja za gospodarstvo koje je sama urušila, mi smo sada u Hrvatskom saboru dobili i političku nestabilnost.

Čini se da dio zastupnika, koji nisu članovi Kukuriku koalicije, i dalje podržava Milanovićevu vladu. Naravno, kalkuliraju jer se vjerojatno plaše idućih parlamentarnih izbora i gubitka pozicija. Prepustimo to njihovoj savjesti. No ovakva situacija u Saboru apsolutno potvrđuje ono što je HDZ zatražio još prošle godine - da se prekine ova agonija i raspišu prijevremeni izbori. Da ima imalo srama, Vlada bi odavno podnijela ostavku...