Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner gostovao je uživo u Dnevniku 3 HRT-a, a ključna tema bio je prijedlog izmjene izbornog zakonodavstva. Tu inicijativu GONG-a, Reiner je okarakterizirao kao „olaki pristup važnoj temi“, a zanimljivo je da spomenuta inicijativa dolazi u isto vrijeme kad i  Josipovićev prijedlog izmjene Ustava.

Izdvajamo glavne naglaske iz Reinerovih odgovora:

O JOSIPOVIĆEVOJ „INICIJATIVI“

Zanimljivo je da se inicijative o promjeni izbornog zakona javljaju upravo sada i koincidiraju s gotovo identičnom inicijativom gospodina Josipovića koja je, naravno, kreirana u predizborne svrhe, svega nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora. Josipović nije pokretao takve inicijative te nudio prijedlog promjene Ustava ni prošle niti pretprošle godine, nego to radi sada. Isto tako, tek je nedavno otkrio da bi se trebao mijenjati i teritorijalni ustroj Hrvatske. U politici ne postoje slučajnosti!

O NEOZBILJNOM PRISTUPU

O nečemu tako važnome kao što je promjena izbornih pravila pristupa se olako. Spominju se pojmovi iza kojih se ne vidi konkretan prijedlog i neozbiljno je tako pristupati toj temi. Parlamentarne stranke, posebice najveće, te svi politički čimbenici trebaju zajedno sjesti i ozbiljno raspraviti o tom prijedlogu. HDZ je spreman na razgovore o svakom pitanju pa tako i o promjeni izbornih pravila. Ali, mi smo za ozbiljnu raspravu koja će se voditi u ozbiljnom trenutku, a ne krajem srpnja na razini prepucavanja preko medija. Zalažemo se za izravne razgovore na temelju konkretnih i razrađenih prijedloga. Da takva rasprava započne sada, ona ne može biti gotova prije sljedeće godine koja je predizborna, a svi vrlo dobro znaju da tada nema promjene izbornog zakonodavstva. Stoga smatram da je cijela ova priča započeta samo radi stjecanja političkih poena.

O DOPISNOM GLASOVANJU

Kada govorimo o promjeni izbornih pravila, onda sigurno ima i puno važnijih stvari od ovog konkretnog prijedloga. Primjerice, činjenica da jedna gotovo cijela Hrvatska živi u dijaspori, a ima pravo na tri mjesta u Saboru, dok istodobno nacionalne manjine imaju pravo na čak osam mjesta! Trebalo bi se, dakle, govoriti i o promjenama načina glasovanja. Zašto se nigdje ne spominje dopisno i/ili elektronsko glasovanje kojima se služi većina zemalja u Europi?

Cijelo gostovanje akademika Željka Reinera u Dnevniku 3 HRT-a možete pogledati na linku:

http://www.hrt.hr/enz/dnevnik-3/