SDP želi u Saboru političkim putem promijeniti sudsku odluku što je dosad, nakon lex Perković, najžešći napad na ustavno-pravni poredak i trodiobu vlasti! - glavna je to poruka s današnje presice u Saboru koju su održali potpredsjednici Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković (ujedno i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost) i Davorin Mlakar.

Jučer se, naime, dogodio još jedan (opasan) presedan u režiji SDP-a! Poslušni svom partijskom šefu, SDP-ovi članovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost podržali su Milanovićev zahtjev Saboru za vjerodostojno tumačenje članka 126. Zakona o policiji. Uspaničeni SDP pribjegao je takvom činu nakon što je Upravni sud nepravomoćno presudio proglasivši nezakonitim imenovanja na rukovodeća mjesta u policiji 2012. i 2013., a smijenjene čelnike vratio na posao.  

Prenosimo glavne naglaske s današnje presice:

JANDROKOVIĆ: Milanović ugrožava temelje vladavine prava!

Ovdje je riječ o prvorazrednom političkom i pravnom pitanju koje može imati vrlo ozbiljne posljedice na pravnu sigurnost, vladavinu prava, ali i na demokratski poredak. Nikada se u 25 godina hrvatskog parlamentarizma nije tražilo vjerodostojno tumačenje zakona nakon sudske presude. Vlada preko svoje poslušne saborske većine želi izmijeniti sudsku odluku s kojom se ne slaže! Očito je da ova vlast, gubeći potpuno kontrolu nad onim što se događa u gospodarstvu, neće birati sredstva u ostvarenju svojih političkih ciljeva!

Cijelu izjavu Gordana Jandrokovića pogledajte u nastavku:

MLAKAR: Na (ne)djelu je partijska samovolja!

Zakon nalaže da se službenici raspoređuju na slobodna radna mjesta za koja se raspisuju interni natječaji kako bi takva rješenja bila valjana. No slobodnih radnih mjesta nije bilo, već je Ministarstvo unutarnjih poslova raspoređivalo ljude na već popunjena, udvostručujući tako troškove za plaće, kršeći Zakon o policiji, propise... Milanovićeva vlada, nezadovoljna postupanjem upravnih tijela i sudbene vlasti, podnijela je ovakav zahtjev jer joj određeni zakon s jasnim odredbama ne odgovara! Milanoviću te odredbe nisu jasne, stoga je i odlučio dovesti Sabor u poziciju da vjerodostojno tumači nešto o čemu se ne treba izjašnjavati. I time ga dovodi u sluganski odnos prema izvršnoj vlasti! Nećemo i ne možemo to dopustiti! 

Cijelu izjavu Davorina Mlakara pogledajte u nastavku: