Milanovićev kandidat Josipović - u panici od poraza na predsjedničkim izborima - grčevito želi zadobiti medijski prostor. Pa ne bira sredstva. Tako je nedavno u javnost izašao s „prijedlogom“ o promjeni Ustava. Na samom kraju svoga neslavnog mandata. Što je čekao gotovo pet godina?!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-josipovic-se-poigrava-ustavnim...

Više je nego jasno da njegova „inicijativa“ isključivo služi u predizborne svrhe, a ne na dobrobit građana. A pritom se, u ovoj gospodarsko-socijalnoj katastrofi za koju je suodgovoran, još želi baviti i povećanjem predsjedničkih ovlasti. Skandalozno!

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-u-ovoj-teskoj-krizi-josipovic-s...

Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Davorin Mlakar u emisiji HTV-a Studio 4 (urednica: Ružica Renić Andrijanić) komentirao je novu Josipovićevu maglu - novi pokušaj stvaranja privida da „nešto važno radi“. Mlakarovo gostovanje možete pogledati u cijelosti, a u nastavku prenosimo njegove ključne poruke. 

O JOSIPOVIĆEVOJ PROZIRNOSTI

Josipović želi raspravljati o regionalnom ustrojstvu zemlje i o ovlastima Predsjednika RH samo tri mjeseca prije izbora. Stoga ne možemo ne sumnjati u njegove dobre namjere. Ovakvom „inicijativom“ Josipović je u režimskim medijima zadobio nezasluženu medijsku prednost u odnosu na ostale kandidate. Da je „inicijativa“ pokrenuta, primjerice, dvije godine prije, tada bismo eventualno i mogli vjerovati da postoji neki ozbiljan temelj za raspravu o tako složenoj temi kao što je promjena Ustava.

O PREDSJEDNIČKOM VETU

Priča o vetu je isključivo posljedica Josipovićeve želje da zadobije - jer još uvijek mašta o pobjedi - veće ovlasti, da mu se stavi na raspolaganje jedan korektiv koji nikada nije imao niti bi ga trebao imati. Sustav koji predlaže nalikovao bi nekakvom hibridu - nečemu što je između polupredsjedničkog sustava i parlamentarne demokracije, tj. onog što imamo sada. Nazvao bih to „krpanjem“ nekih nadležnosti predsjednika.

O PASIVNOM JOSIPOVIĆU

Josipoviću su i ove ovlasti koje ima i više nego dovoljne, ionako ih za svojeg mandata nije ni često ni kvalitetno koristio. Sazvao je Vijeće za nacionalnu sigurnost samo tri puta u zadnjih 5 godina, a da ne spominjem to što se ne usuđuje predložiti održavanje tematske sjednice Vlade o teškoj gospodarskoj situaciji. Trebao je utjecati ili barem pokušati utjecati na Vladu znatno više nego što je to dosada činio. A to nije činio kako se ne bi zamjerio svom SDP-u i Milanoviću, čija mu je potpora nužna na predsjedničkim izborima.