Josipovićeve predizborne floskule o „novom Ustavu“ i „Drugoj Republici“ najobičniji su pokušaj skretanja pozornosti s važnih problema - gospodarskih i socijalnih. To je prevara građana! Ustavne promjene Milanovićeva kandidata neće otvoriti nijedno radno mjesto niti poboljšati životni standard građana. Josipović, ipak, ovom jeftinom demagogijom pokušava spasiti barem jedno radno mjesto - ono vlastito! To je pravi put!?

Suodgovornost & nezamjeranje Milanoviću 

Drugim riječima, Josipović nudi „novi Ustav“ kako bi se izbjegao očitovati o katastrofalnome gospodarsko-socijalnom stanju u koje nas je bacila SDP-ova vlada. A za koje je svojim nečinjenjem i politikom nezamjeranja Milanoviću dosadašnji predsjednik suodgovoran! - glavna je to poruka s novinske konferencije koju su u Središnjici HDZ-a održali potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i sabornik Vladimir Šeks.

Izlaganja Šeksa i akademika Reinera možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njihove ključne poruke:

ŠEKS: Nepodnošljiva lakoća obmanjivanja građana

Josipović građanima obećava da će „novi Ustav“ - koji bi valjda snagom njegovog „autoriteta“ bio usvojen - donijeti građanima bolji život?! Obećava da će se gospodarska situacija poboljšati. Ali, nijedna od predloženih promjena Ustava neće - ni pojedinačno ni u cijelosti - ni „za milimetar“ poboljšati gospodarsko i socijalno stanje. Nijedan nezaposleni građanin neće dobiti radno mjesto, nijedan umirovljenik neće dobiti ni za lipu veću mirovinu. 

Josipović, dakle, dovodi u zabludu birače uvjeravajući ih da će im se poboljšati životni standard ako njemu i „novom Ustavu“ daju glas. Josipovićev je predizborni program - koji se temelji na izmjenama Ustava - jedno varavo obećanje. Zavaravanje građana! 

REINER: „Novi Ustav“ - smokvin list za grijeh nečinjenja!!

Hrvatska je u dubokoj gospodarsko-socijalnoj krizi u koju ju je bacila Milanovićeva vlada u suradnji s Josipovićem. Budući da se ne radi o ustavnoj krizi, jasno je da promjena Ustava ne može riješiti probleme. U prošlih godinu dana izgubljeno je 25 tisuća radnih mjesta, oko 30 tisuća ljudi napustilo je Hrvatsku trbuhom za kruhom, javni dug je povećan za šest milijardi kuna... Kako bi prikrio činjenice da nema nikakav prijedlog za duboku gospodarsku krizu i kako se ne usuđuje zamjeriti Milanoviću - Josipović skreće pozornost javnosti na Ustav! A promjena Ustava neće niti spasiti niti otvoriti ijedno radno mjesto! Josipović bi, ipak, volio spasiti makar jedno radno mjesto - svoje mjesto predsjednika RH! 

Ispra(z)na demagogija

Narod je dovoljno zreo i neće nasjesti na priču da će se promjenom Ustava omogućiti bolji život. Nijedna država nije promjenom Ustava poboljšala svoj gospodarski položaj i nije mijenjala Ustav kako bi se izvukla iz krize. Točno je, međutim, da su neki neuspješni predsjednici predlagali promjene Ustava - ali samo, opet, kako bi skrenuli pozornost s gospodarskih problema. Iz gospodarske se krize izlazi cijelim nizom ekonomskih mjera, a ne mijenjenjem Ustava. Priča o promjeni Ustava je, ponavljam, skretanje pozornosti javnosti na područje političkih prepucavanja i igara umjesto da se svi koncentriramo kako bismo izvukli državu iz ovog ponora u koji su nas zajedno bacili Milanović i Josipović.

ILUZIJE I OPSJENE SDP-ova KANDIDATA

Nakon izlaganja, akademik Reiner i zastupnik Šeks odgovarali su na pitanja novinara. Jedno se odnosilo na to traži li Josipović - u biti - veće ovlasti za sebe. Šeks:

Govorili ste o Josipovićevim predloženim ustavnim promjenama. Ako on tim prijedlogom ne rješava nikakve ključne probleme, što on zapravo rješava? Uvodi li Josipović veće ovlasti za predsjednika i - ako govorimo o „Drugoj Republici“ - što je onda s „Prvom Republikom“? Tko nju ukida - da bi uspostavio „Drugu“?

U tih osam skupina ustavnih promjena za koje Josipović navodi da su njegov program za „Drugu Republiku“, šest skupina uopće ne spadaju u ustavnu materiju. To je stvar Hrvatskog sabora! Samo se preostale dvije skupine mogu rješavati Ustavom. Josipović stvara iluziju i prodaje maglu da će predsjednik moći na temelju ustavnih promjena jače djelovati u pravcu gospodarskog razvoja, stabilnosti i demokracije.